Što su računalni virusi, što čine vašem računalu, kada posumnjati da je zaraženo i kako se zaštititi? Centar za sigurniji internet donosi odgovore na ova pitanja

Izvor: csi.hr

Jedina prava zaštita od računalnih virusa je edukacija stoga se nadamo da ćete pročitati cijeli članak i podijeliti ga s prijateljima!

Što je računalni virus?

Računalni virus je računalni program koji svojom reprodukcijom može zaraziti računalo na način da bez dopuštenja ili znanja samog korisnika računala kopira samog sebe u datotečni sustav ili memoriju ciljanog računalnog sustava.

Izraz “virus” često se povezuje i s malicioznim programima poput adware-a (program za oglašavanje) i spyware-a (program za prikupljanje podataka), koji nemaju sposobnost reprodukcije kao virus. Virusi se najčešće šire s jednog računala na drugo u obliku izvršnog zlonamjernog koda putem interneta, privitaka u e-mail porukama ili medija poput eksternog hard diska, CD-a, DVD-a ili USB sticka. Povećana je mogućnost širenja virusa u slučaju da se datoteke zaražene virusom nalaze na poslužitelju, kojem pristup ima više korisnika.

Računalni virus, slično virusu gripe, dizajniran je da se širi od domaćina do domaćina i ima sposobnost repliciranja. Slično tome, na isti način na koji se virusi ne mogu reproducirati bez stanice domaćina, računalni virusi se ne mogu reproducirati i širiti bez datoteke ili dokumenta.

U tehničkom smislu, računalni virus je vrsta zlonamjernog koda ili programa napisana da mijenja način rada računala i dizajnirana za širenje s jednog računala na drugo. Virus djeluje umetanjem ili povezivanjem na legitiman program ili dokument koji podržava makronaredbe kako bi izvršio svoj kod. U tom procesu virus ima potencijal da uzrokuje neočekivane ili štetne učinke, oštećivanjem ili uništavanjem podataka.

Kako napada računalni virus?

Nakon što se uspješno priključio na neki program, datoteku ili dokument, virus će ostati uspavan dok okolnosti ne uzrokuju da računalo ili uređaj izvrše kôd. Kako bi virus inficirao vaše računalo, morate pokrenuti zaraženi program, koji zatim uzrokuje izvršavanje virusnog koda. To znači da virus može ostati neaktivan na vašem računalu, bez prikazivanja glavnih znakova ili simptoma. Međutim, kada virus zarazi vaše računalo, virus može zaraziti druga računala na istoj mreži. Krađa lozinke ili podataka, bilježenje pritisaka na tipke, oštećenje datoteka, spamiranje vaših kontakata e-pošte, pa čak i preuzimanje računala samo su neke od razornih i iritantnih stvari koje virus može učiniti.

8 stvari na koje trebate paziti kako bi zaštitili svoju privatnost na internetu

Što je trojanski konj?

U IT svijetu, trojanski konj se koristi za ulaz u računalo žrtve neotkriven, dodjeljujući napadaču neograničen pristup podacima pohranjenim na tom računalu i nanoseći veliku štetu žrtvi. Trojanski konj može biti skriveni program koji se pokreće na vašem računalu bez vašeg znanja ili se može “zamotati” u legitimni program, što znači da ovaj program može imati skrivene funkcije kojih niste svjesni.

Problemi s web preglednikom

Ako vidite neke od ovih problema s vašim preglednikom, na računalu možda imate instaliran neželjeni ili zlonamjerni softver:

 • Skočni oglasi neće nestati.
 • Vaša početna stranica ili tražilica se mijenjaju ili više nisu postavljene na Google.
 • Neželjena proširenja preglednika ili alatne trake se vraćaju.
 • Uvijek ste preusmjereni na nepoznate internetske stranice.

Na internetu mi se pojavljuju seksualno eksplicitni oglasi. Kako to spriječiti?

Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti da biste se oslobodili od neželjenih programa. Ubuduće izbjegavajte zlonamjerni softver pažljivim preuzimanjem datoteka ili posjetom samo web-lokacijama za koje znate da su sigurne.

Uklonite neželjene programe iz Chromea (samo za Windows):

Ako koristite računalo sa sustavom Windows, Chromeov alat za čišćenje pretražuje vaše računalo, tražeći sumnjive programe i nudi njihovo uklanjanje.

 1. Na svom Windows računalu posjetite web mjesto Chrome Cleanup Tool.
 2. Kliknite Preuzmi sada.
 3. Pročitajte uvjete pružanja usluge i kliknite Prihvati i preuzmi.
 4. Kada se datoteka preuzme, vidjet ćete je na dnu. Kliknite naziv datoteke (chrome_cleanup_tool.exe).
 5. Windows će vas pitati želite li pokrenuti datoteku. Kliknite Pokreni.
 6. Chromeov alat za čišćenje skenirat će vaše računalo. Vidjet ćete popis pronađenih zlonamjernog softvera.
 7. Kliknite Ukloni sumnjive programe.
 8. Chrome će otvoriti novu karticu i zatražiti da ponovo postavite svoje postavke. Kliknite Ponovno postavljanje.

Za druge preglednike možete se obratiti Centru za sigurniji internet preko službene Facebook stranice.

Vaše računalo pa tako i vaš mobilni uređaj (koji se također može zaraziti virusom) su nažalost meta brojnih ljudi kojima je cilj doći do pristupa vašem računalu. Ukoliko uočite nepravilan rad računala, neželjene radnje koje vi niste pokrenuli, svakako savjetujemo pregled računala u ovlaštenom servisu, ažuriranje antivirusnog programa kao i verzije operativnog sustava te svakako i obavezno edukaciju svih korisnika tog računala kako bi se umanjila mogućnost ponovnog propusta i zaraze virusom.

A kako se moje računalo zarazilo virusom?

Nažalost, na različite načine može doći do zaraze ili oštećenja računala putem virusa, trojanaca ili bilo kojeg od zlonamjernih programa. Ovo su samo neki od načina na koje možete zaraziti svoje računalo:

 • Odabiranje nepouzdanih reklama (bannera) na internetskim stranicama;
 • Posjećivanje nepouzdanih internetskih stranica;
 • Ostavljanje podataka na phishing stranicama (stranice za prikupljanje osobnih podataka te podataka za pristup društvenim mrežama);
 • Preuzimanje ilegalnog softwarea (torrenti);
 • Preuzimanje fotografija, video, audio sadržaja te računalnih igara sa neverificiranih stranica;
 • Odabiranje preuzimanja privitaka iz email-a od poznatih ili nepoznatih pošiljatelja;
 • Preuzimanje programa ili softwarea iz nepouzdanih izvora (promjena naslovne stranice u preglednike, dodatne tipke na ekranu, novi prečaci za aplikacije itd.);
 • Otvaranje linkova iz poruka na društvenih mreža koje imaju za cilj preuzeti određenu datoteku;
 • Otvaranje mobilnih poruka koje sadrže poveznice ili linkove na sadržaj na internetu;
 • Umetanje nepouzdanih uređaja za pohranu podataka (USB, CD, DVD, hard disk – najčešće nakon posjeta javno pristupanim računalima poput fotokopiraone ili računala dostupnih široj javnosti)

Zapamtite savjet koji zlata vrijedi: dvaput razmisli, jednom klikni! Također isti savjet vrijedi i za preuzimanje datoteka, fotografija, čak i od poznatih pošiljatelja, putem društvenih mreža, e-maila ili bilo gdje na internetu. Nažalost postoje brojni virusi, trojanski konji, malware, spyware i svakim danom se otkrivaju nove inačice zlonamjernih programa. Najbolja zaštita korisnika je oprez na internetu i pažljivo preuzimanje datoteka.

Ugovor o korištenju interneta koji možete potpisati s djetetom

Ukoliko vam je potreban savjet ili pomoć oko nekog problema na internetu možete se anonimno obratiti na besplatan telefonski broj Centra za sigurniji internet: 0800 606 606.

Foto: Startup Stock Photos