Tijekom šest dana Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin bit će prikazani animirani filmovi iz cijelog svijeta koje su radila djeca i mladi te filmovi profesionalnih animatora namijenjeni djeci i mladima

Izvor: VAFI

Od 30. svibnja do 4. lipnja u Varaždinu se odražava 8. VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin.

Animatori iz cijelog svijeta prijavili su se za konkurenciju u obje sekcije – JUNIOR, u koju spadaju filmovi nastali OD djece i mladih (do 18 godina) i SENIOR, u koju spadaju filmovi ZA djecu i mlade do 18 godina, a koji su snimili odrasli, odnosno profesionalci.

medijska-pismenost-vafi

Svaka sekcija ima tri kategorije, s obzirom na dob autora, tj. gledatelja. MINI je kategorija za djecu do 10 godina, MIDI za djecu od 11 do 14 godina, a MAXI za mlade od 15 do 18 godina. Organizator, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu RH i UNICEF-om Hrvatske, od 2012. godine dodjeljuje i PLAVI VAFI za film koji najviše dodjeljuje dječja prava u kategoriji JUNIOR. U ime tih institucija na 8. VAFI festivalu, o nagradama u toj kategoriji odlučit će Maja Flego i Gorana Banda.

Konkurencija filmova na 8. VAFI festivalu

Na 8. VAFI pristiglo je 693 animiranih filmova iz 69 zemalja, a Ida Loher, akademska slikarica i Martin Babić, animator u sekciji JUNIOR, te Dubravka Kalinić Lebinec, osnivačica VANIME i Sandra Malenica, jedna od osnivačica VAFI festivala, u sekciji SENIOR, odabrali su filmove koji će biti prikazani u 15 službenih projekcija. Žiri za SENIOR kategoriju bit će članovi VANIME, dok filmove djece i mladih ocjenjuje internacionalni žiri odraslih u sastavu Johnchill Lee, animator iz ASIFA Kine, Martina Meštrović, akademska kiparica i animatorica, te Midhat Ajanović, doktor filmologije.

“Ponosni smo na program ovogodišnjeg festivala, koji publici nudi kvalitetan sadržaj – niz vrsnih filmskih uradaka od kojih će oni u sekciji SENIOR biti prikazivani prva tri dana i oni u sekciji JUNIOR zadnja tri dana. Primarni cilj festivala je pokazati publici da je animacija umjetnička i kreativna forma i sretni smo da imamo istomišljenike diljem svijeta, ali i podršku u lokalnoj zajednici. No, bit će tu i drugih kvalitetnih edukativnih i kulturnih sadržaja, također atraktivnih publici”, naglasio je Hrvoje Selec, direktor festivala, predstavljajući program na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Osnivačica i prva voditeljica VANIME, selektorica VAFI SENIORA, te voditeljica izvannastavne aktivnosti Medijska kultura na II. OŠ Varaždin, Dubravka Kalinić Lebinec, istaknula je kako su današnja djeca – djeca medija i stoga je svaki doprinos filmskom opismenjavanju djece i mladih od izuzetnog značaja za razvoj medijske kulture.

Dođi, vidi, viči: originalan način učenja o medijima u osnovnoj školi

“VAFI u tom smislu  ima dvojaku ulogu, poticanje i razvoj filmskog stvaralaštva, te priliku za upoznavanje filmske animacije kroz recentne radove odraslih.  Važno je da se široj mladoj publici kvalitetno približe izražajna sredstva animacije kao umjetničke forme koja osim što zabavlja, ima i funkciju poticanja na promišljanje, širenje ideja, kritičkog pristupa svijetu u kojem živimo”, rekla je Dubravka Kalinić Lebinec.

Radionice animiranog filma i popratni događaji

Popratni program VAFI festivala posvećen je partnerskoj zemlji Kini, pa je tako prošli tjedan u Galerijskom centru Varaždin otvorena izložba pod nazivom “Impresije iz Kine” u suradnji s hrvatskim keramičarima (Danijela Pičuljan, Snježana Pokos-Vujec i Boris Roce), a koja je otvorena za javnost do kraja VAFI festivala. U pripremi je i izložba u Palači Herzer kojom će biti prezentirana kineska animacija, u suradnji s ASIFA Kinom. Članovi ASIFA Kine pripremit će i dva bloka kineskih animiranih filmova koje će publika imati prilike vidjeti u kinu Gaj.

Od utorka, 30. svibnja, do petka, 2. lipnja, od 15.30 do 18.30 sati u uredu VANIME, na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu održavaju se dvije radionice animiranog filma. Prva, pod nazivom “Moj prvi animirani film” je za djecu od 9 do 13 godina, a kako je ovogodišnja zemlja partner Kina – bit će to inspiracija za izradu filma. Druga radionica namijenjena je mladima od 14 do 18 godina, a polaznici će raditi film u tehnici stop animacije. Radionice za djecu vode studentice animacije i bivše članice VANIME Mateja Štefinšćak i Sara Bernat, dok radionicu za mlade vodi animator i selektor VAFI festivala, Mladen Babić.

Sudjelovanje na radionicama, kao i svi ostali sadržaji za publiku na VAFI-ju su besplatni.

Više informacija o festivalu moguće je pronaći na stranici www.vafi.hr.

VAFI se ove godine održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a ostali pokrovitelji su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin i Turistička zajednica Grada Varaždina, a ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin su suorganizatori.

Pahuljac i sedam patuljčica: animirana bajka s temom rodne jednakosti