Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i projekt Djeca medija dobitnici su posebne nagrade međunarodnog žirija koji je vrednovao rad europskih projekata medijskog obrazovanja u organizaciji EVENS FOUNDATION

Izvor: DKMK

Projekt Djeca medija koji okuplja više od 100 volontera, koji su održali 600 radionica o medijskoj pismenosti za 12.000 polaznika osvojio je prestižnu europsku nagradu koju dodjeljuje Evens Foundation, vodeći promotor medijskog obrazovanja u Europskoj uniji.

medijska-pismenost-dkmk-evens-fondation

Posebna nagrada žirija u ovogodišnjem natječaju za projekt medijskog obrazovanja dodijeljena je Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) koje provodi projekt Djeca medija zbog – kako je istaknuto u odluci – “pristupa koji povezuje rad sveučilišnih nastavnika i volontera, načina kako pristupa medijima, važnosti projekta u kontekstu Hrvatske, utjecaja koji ima na polaznike i volontere te posvećenog volonterskog pristupa kao pozadine rada organizacije.”

Predsjednik i utemeljitelj DKMK-a izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš izjavio je kako je ova nagrada došla u pravo vrijeme kao potvrda svim članovima DKMK-a koji više godina predano rade na promociji medijskog obrazovanja te dodao: “Svojim smo radom na primjeru Djece medija dokazali da volonterski projekti mogu biti održivi i međunarodno prepoznati. Posebno nas raduje kako su međunarodne institucije potvrdile vrijednost našeg jedinstvenog pristupa medijskom obrazovanju djece, roditelja, stručnih suradnika, nastavnika i profesora.” Labaš je rekao i kako zahvaljuje svim korisnicima i volonterima te posebno institucijama s kojima Djeca medija surađuju već nekoliko godina i koji su od početka podržavali projekt: Grad Velika Gorica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za elektroničke medije, Hrvatski Telekom, udruga Pragma, ali i hosting kompanija Avalon i župa sv. Blaža iz Zagreba.

Djeca medija: volonteri koji potiču medijsku pismenost u hrvatskim školama

Udruga je dobila i financijsku potporu od 5.000 eura koja će se namjenski koristiti i u kampanji na razini EU kojoj je cilj informirati sve države članice o modelu rada Djece medija.

U natjecanju je sudjelovao veći broj projekta iz cijele Europe, a odluci žirija prethodio je posjet predstavnika organizatora, provjera i analiza rada DKMK-a, te vrednovanje koje je proveo međunarodni tim stručnjaka.

Svečana nagrada DKMK-u bit će dodijeljena u Sarajevu 21. 9. na središnjoj europskoj konferenciji o medijskoj pismenosti Media Meets Literacy koju organizira Evens Foundation u suradnji s partnerima. Glavnu ovogodišnju nagradu osvojio je projekt Zalab, koji u Italiji provodi projekt “Otherness” koji na jedinstven način o medijskoj pismenosti obrazuje migrante.

Crtani film: Put u svijet medijske pismenosti