U Zaboku je od 8. do 12. travnja 2019. održan 8. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

Svečanim proglašenjem pobjednika u petak, 12. travnja u kinu u Zaboku završen je 8. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma. Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Leon Usmiani, Luka Tisanić i Ana Marija Starinec odlučio je glavnu nagradu dodijeliti igranom filmu Fauve kanadskog redatelja Jeremyja Comtea.

Redatelj filma zahvalio se video porukom pokazavši veliko oduševljenje KIKI nagradom, iako je film već ovjenčan i nagradom na Sundance film festivalu 2018.

U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija obrazložili su sljedeće: “Glumci su jako dobri i uvjerljivi, kvaliteta slike je odlična, a glazba i zvukovi su izvrsno pogođeni te filmu daju dodatnu čar i napetost. Kroz cijeli film provlači se puno emocija, među kojima je najsnažnija tuga koja na kraju i prevlada.”

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su dokumentarnom filmu Slušaj nizozemske autorice Astrid Bussink i animiranom filmu Kuap švicarskog autora Nilsa Hedingera.

Rekordan odaziv publike već je postao zaštitnim znakom KIKI-ja, koji je na filmskim projekcijama i popratnim programima ove godine zabilježio gotovo 5000 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja. Pored glavnog programa – filmskih projekcija koje su se osim u zabočkom MMC-u održavale i u Krapini, popratni program 8. KIKI festivala obuhvatio je i zanimljive filmske radionice za djecu.

Na radionici “Kako snimiti film” pod vodstvom Tomislava Šobana nastao je film Čarobna zgrada.

“Radionicu animacije” Škole animiranog filma iz Čakovca vodila je Jasminka Bijelić Ljubić, a polaznici su snimili animirani film Osmijeh je lijek. Oba filma prikazana su na završnoj svečanosti i dobila veliku podršku publike.

U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja nastavljena je uspješna suradnja s Hrvatskim audiovizualnim centrom te je održana radionica “Metodika nastave kratkometražnog filma” pod vodstvom Ane Đordić i Jelene Modrić, a koja je naišla na iznimno pozitivne reakcije odgajatelja, učitelja i profesora, pa organizatori najavljuju nastavak ovakvih edukativnih programa.

Završnoj svečanosti 8. KIKI-ja nazočili su i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek. Gradonačelnik je u svome govoru primijetio kako je najljepše što se jednom gradu može dogoditi to da bude pun dječjeg smijeha, te da je upravo zahvaljujući KIKI-ju tijekom festivalskih dana Zabok vrvio veseljem i “cvrkutom” djece. Istakao je kako je festival iz godine u godinu sve kvalitetniji, te da će i u budućnosti imati podršku Grada Zaboka.

Župan Željko Kolar također je pohvalio kvalitetu KIKI festivala, njegovu prepoznatljivost ne samo u Hrvatskoj, već i na europskoj razini te zahvalio cijelom timu KIKI-ja na čelu s Nenadom Borovčakom iz Udruge Gokul i Jasenkom Borovčak iz DND-a Zabok, kao i brojnim volonterima i volonterkama. Župan je istaknuo i edukativni karakter KIKI-ja koji pruža izvrsnu priliku da djeci i mladima približimo različitosti, te također najavio veću podršku festivalu u narednim godinama.

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture