U Zaboku je od 8. do 12. travnja 2019. održan 8. KIKI – međunarodni dječjeg filma u organizaciji Društva “Naša djeca” Zabok i Građanske organizacije za kulturu

Izvor: KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

Svečanim proglašenjem pobjednika u petak, 12. travnja u kinu u Zaboku završen je 8. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma. Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri u sastavu Leon Usmiani, Luka Tisanić i Ana Marija Starinec odlučio je glavnu nagradu dodijeliti igranom filmu Fauve kanadskog redatelja Jeremyja Comtea.

Redatelj filma zahvalio se video porukom pokazavši veliko oduševljenje KIKI nagradom, iako je već ovjenčan i nagradom na Sundance film festivalu 2018.

U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija obrazložili su sljedeće: “Glumci su jako dobri i uvjerljivi, kvaliteta slike je odlična, a glazba i zvukovi su izvrsno pogođeni te filmu daju dodatnu čar i napetost. Kroz cijeli film provlači se puno emocija, među kojima je najsnažnija tuga koja na kraju i prevlada.”

Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su dokumentarnom filmu Slušaj nizozemske autorice Astrid Bussink i animiranom filmu Kuap švicarskog autora Nilsa Hedingera.

Rekordan odaziv publike već je postao zaštitnim znakom KIKI-ja, koji je na filmskim projekcijama i popratnim programima ove godine zabilježio gotovo 5000 posjetitelja – djece, učitelja i odgajatelja. Pored glavnog programa – filmskih projekcija koje su se osim u zabočkom MMC-u održavale i u Krapini, popratni program 8. KIKI festivala obuhvatio je i zanimljive filmske za djecu.

Na radionici “Kako snimiti film” pod vodstvom Tomislava Šobana nastao je film Čarobna zgrada.

“Radionicu animacije” Škole animiranog filma iz Čakovca vodila je Jasminka Bijelić Ljubić, a polaznici su snimili animirani film Osmijeh je lijek. Oba filma prikazana su na završnoj svečanosti i dobila veliku podršku publike.

U sklopu ovogodišnjeg KIKI-ja nastavljena je uspješna suradnja s Hrvatskim audiovizualnim centrom te je održana radionica “Metodika nastave kratkometražnog filma” pod vodstvom Ane Đordić i Jelene Modrić, a koja je naišla na iznimno pozitivne reakcije odgajatelja, učitelja i profesora, pa organizatori najavljuju nastavak ovakvih edukativnih programa.

Završnoj svečanosti 8. KIKI-ja nazočili su i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek. Gradonačelnik je u svome govoru primijetio kako je najljepše što se jednom gradu može dogoditi to da bude pun dječjeg smijeha, te da je upravo zahvaljujući KIKI-ju tijekom festivalskih dana Zabok vrvio veseljem i “cvrkutom” djece. Istakao je kako je festival iz godine u godinu sve kvalitetniji, te da će i u budućnosti imati podršku Grada Zaboka.

Župan Željko Kolar također je pohvalio kvalitetu KIKI festivala, njegovu prepoznatljivost ne samo u Hrvatskoj, već i na europskoj razini te zahvalio cijelom timu KIKI-ja na čelu s Nenadom Borovčakom iz Udruge Gokul i Jasenkom Borovčak iz DND-a Zabok, kao i brojnim volonterima i volonterkama. Župan je istaknuo i edukativni karakter KIKI-ja koji pruža izvrsnu priliku da djeci i mladima približimo različitosti, te također najavio veću podršku festivalu u narednim godinama.

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture