Hrvatski filmski savez nastavlja s programom Senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost. Uz već redovita kina – kino Tuškanac u Zagrebu, kino Gaj u Varaždinu i kino Velebit u Koprivnici, uključuju se i druga kina diljem Hrvatske

Izvor: Hrvatski filmski savez

Pod motom “Kino za sve i dostupno svima”, na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova…

Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasan zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. Zahvaljujući ovakvim projekcijama, roditelji se neće trebati pretjerano brinuti razmišljajući kakav ih film očekuje kad dođu s djetetom u kino, jer sadržaj je pomno biran i mora zadovoljavati mnogo kriterija.

S obzirom na pandemiju koronavirusa i na rastući broj djece s poteškoćama mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još je i veća, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja. Kino time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano tako da bude senzorno optimalno predstavlja značajan preventivni faktor.

U studenom i prosincu na senzornim projekcijama prikazuje se animirani film Mali princ (2015.). U srcu priče je Mala Djevojčica, koju njena majka priprema za odrasli svijet u kojem žive. Ovaj će proces prekinuti njen ekscentrični susjed dobrog srca – Avijatičar. Avijatičar svoju novu prijateljicu upoznaje sa svijetom gdje je sve moguće. To je svijet u koji njega davno prije uveo Mali princ. Na tom mjestu počinje čarobno i emotivno putovanje Male Djevojčice u vlastitu maštu i u univerzum Malog princa. Ovdje ona ponovno otkriva svoje djetinjstvo te uči da je najvažnija povezanost s drugima, a ono što je zaista bitno vidi se samo srcem.

Film u nastavi stranih jezika: Motivacija za učenje i zabava

Projekcija filma Mali princ već je održana u kinu Samobor 13. studenoga, a slijede projekcije 27. studenoga u zagrebačkom kinu Tuškanac, varaždinskom kinu Gaj i koprivničkom kinu Velebit. Njima se pridružuju i Centar za kulturu Korčula, u kojem će se senzorna projekcija održati 30. studenog, i POU Rovinj, s projekcijom 2. prosinca. Ako ste zainteresirani za dolazak na senzornu projekciju, javite se na mail senzorne@hfs.hr s informacijama o broju mjesta koje trebate.

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a datumi i vrijeme projekcija bit će objavljeni na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova, a Hrvatski filmski savez poziva sve gradove i sva kina da se uključe i podrže projekt i da time doprinesu integraciji djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu. Za sve dodatne informacije javite na senzorne@hfs.hr

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju