Uz društveni komentar, nešto komedije i akcije, animirani film ‘Nesavršeni robot Ron’ bavi se temom virtualne socijalizacije, što bi neke roditelje moglo potaknuti da preispitaju ulogu medija i digitalnih uređaja u životima djece

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Animirani film Nesavršeni robot Ron mogao bi i djecu i roditelje ugodno iznenaditi svojim porukama o utjecaju društvenih mreža, interneta i gadgeta na dječje živote.

Tako je glavni lik, dječak Barney, predmet ismijavanja i društvenog izoliranja samo zato što nema najnoviji gadget. Ovdje je prikazan kao simpatični robot Ron, koji djeluje kao spoj Eve iz Pixarovog filma “Wall-E”, nekog Appleovog gadgeta i pravog robota Peppera. Kada Ron napokon dođe u ruke Barneyu, neispravan je – nedostaje mu algoritam za prijateljstvo. To ga čini posebnim jer izgrađuje algoritam u hodu dok stvara iskreno prijateljstvo s Barneyem.

Nesavršeni robot Ron uz društveni komentar, nešto komedije i akcije, bavi se temom virtualne socijalizacije, što bi neke roditelje moglo potaknuti da preispitaju ulogu medija i kojekakvih gadgeta u životima djece.

Film je bez puno zastrašujućih prizora, ima ponešto uvredljivog rječnika, ali nema seksualnih aluzija niti divljeg ritma.

Sinkroniziran je na hrvatski i igra samo u 2D formatu.

Video lekcija: Digitalni mediji i mentalno zdravlje

Za djecu: 8+

Za roditelje: Ovo je jedan od onih filmova koji mogu plijeniti pažnju odraslih, radi svježeg pristupa zanimljivoj temi virtualne socijalizacije, te bi neke roditelje moglo potaknuti da iznova procijene koliku će ulogu mediji i kojekakvi gadgeti imati u životima njihove djece.

Nasilje: Ovdje je prikazano uglavnom u obliku bullyinga – psihološki na dječaku Barneyu i jednoj djevojčici, te fizički na robotu Ronu. Također neispravni Ron bez razloga zadavi kokoš, na što nitko od likova ne reagira.

Zastrašujući prizori: Uz davljenje kokoši, Ron u jednom trenutku mahnito baca mesarski nož u kuhinji gdje se nalazi i dijete. Mlađoj djeci bi društvena izolacija glavnog lika kao i njegov bijeg u šumu mogao djelovati tjeskobno i pomalo zastrašujuće.

Rječnik: Povremene uvrede.

Seks: Nema dijaloga niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Ovisnik o internetu: dokumentarac o dječacima na liječenju i njihovim obiteljima