Uz pomoć edukativnog digitalnog kviza koji smo u sklopu 6. Dana medijske pismenosti pripremili u suradnji sa stručnjakinjama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, svatko može osvijestiti svoje najčešće motive za korištenje društvenih mreža, odnosno potrebe koje tako nastoji zadovoljiti

Pripremile: Sanja Radić Bursać, Sabina Mandić, Lucija Lamešić i Ana Dokler

Korištenje društvenih mreža, kao i svako drugo naše ponašanje, motivirano je nekom potrebom koju nastojimo u tom trenutku zadovoljiti.

Mladi kao glavnu motivaciju za korištenje društvenih mreža ističu činjenicu da ih većina njihovih prijatelja koristi  pa i oni to čine. Isto tako, društvene mreže im omogućavaju stupanje u kontakt sa svojim prijateljima u bilo kojem trenutku, održavanje veza s onima koje ne vide često te komuniciranje s članovima obitelji ili rodbinom koja nije blizu. Također, pružaju im i priliku za stvaranje novih odnosa. Osim toga, kao vrlo česte motive mladi spominju i korištenje društvenih mreža s ciljem izbjegavanja dosade, “bijeg” od neugodnih emocija i usamljenosti, stvaranje osjećaja “brze ugode” te informiranje. Ne smijemo zanemariti činjenicu da u razdoblju adolescencije imamo priliku u virtualnom okruženju razvijati svoj identitet – dok god to činimo autentično i realno.

No, društvene mreže mladi, kao i odrasli, često koriste automatski, bez puno razmišljanja o tome zašto im to iskustvo treba te što im ono u određenom trenutku pruža. Prepoznavanje najčešćih motiva i potreba koje zadovoljavamo uz pomoć društvenih mreža može im pomoći da ih koriste na zdrav(iji) način, odnosno tako da uživaju u svim prednostima koje one pružaju, ali da pritom brinu o svojoj dobrobiti i dobrobiti drugih.

Kviz za osvještavanje svojih potreba

Uz pomoć edukativnog digitalnog kvizaMoji motivi za korištenje društvenih mreža, koji smo u sklopu 6. Dana medijske pismenosti pripremili u suradnji sa stručnjakinjama s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, svatko može osvijestiti svoje najčešće motive, odnosno potrebe koje nastoji zadovoljiti na društvenim mrežama.

Kviz je namijenjen mladima, no bit će jednako zanimljiv i koristan i odraslima, a nastavnici i stručni suradnici ga mogu uključiti u radionice o društvenim mrežama i njihovom utjecaju na mentalno zdravlje za učenike viših razreda osnovne škole te za srednjoškolce. Nakon rješavanja kviza možete naglasiti učenicima kako društvene mreže, ako ih koristimo uravnoteženo, mogu doprinijeti kvaliteti naših života i dobrom mentalnom zdravlje, no pritom je važno biti svjestan i da nam pretjerano oslanjanje na njih u različitim aspektima funkcioniranja može donijeti i određene probleme. Pozovite učenike da nakon rješavanja kviza razmisle o svojim motivima i o tome postoje li i neki “offline” načini za zadovoljavanje psiholoških potreba u realnom okruženju.

KVIZOVI O DRUŠTVENIM MREŽAMA I MENTALNOM ZDRAVLJU