Dogovorite pravila koja će vrijediti jednako za djecu i roditelje, isplanirajte aktivnosti koje ne uključuju korištenje bilo kakvih uređaja, a imajte na umu da i tehnologiju možete iskoristiti za okupljanje i zbližavanje članova obitelji

Piše: Ana Dokler

Iako će vaša djeca tijekom praznika vrlo vjerojatno željeti više vremena provoditi uz televizor, računalo ili pametni telefon, na internetu ili igrajući videoigre, uz malo planiranja možete održati ravnotežu između aktivnosti uz ekrane i obiteljskog druženja. Portal Common Sense Media donosi nekoliko ideja kako to postići:

Budite veseli, ali odlučni

Objasnite djeci da ćete uvesti stroža ograničenja vremena uz ekrane kako bi vam ostalo više vremena za kvalitetno obiteljsko druženje. I recite im da će se sva pravila odnosti i na odrasle, jednako kao na djecu.

Napravite plan aktivnosti (i provjerite ga s djecom)

Nama potrebe za apstinencijom. Predvidite za sebe i za djecu vrijeme u danu tijekom kojeg ćete se služiti tehnologijom. Pitajte ih bez kojih uređaja ne bi preživjeli i dopustite im ograničeno korištenje.

Isplanirajte večeru bez uređaja

Sklonite pametne telefone i tablete i nemojte ih provjeravati dok ne završite s večerom, ili ručkom.

Večera bez uređaja: na pola sata maknite mobitele i povežite se s obitelji

Preuzmite najbolju aplikaciju

Zajedno pretražite trgovinu aplikacijama i potražite igre i aktivnosti u kojima će uživati cijela obitelj.

Neka pokretanje novog uređaja bude zabavno, umjesto frustrirajuće

Iako proizvođači nove uređaje nastoje napraviti što jednostavnijima za korištenje, uvijek je potrebno vrijeme da biste ih pokrenuli, a to ponekad može biti i prilično frustrirajuće. Budući da djeca često tehnologiju shvate brže nego roditelji, uključite ih u proces. Iskoristite to vrijeme za razgovor o odgovornom korištenju novog uređaja.

Budite zajedno uz tehnologiju

Isključivanje uređaja ne bi trebalo samo sebi biti svrha. Obiteljsko druženje je dobar cilj, a vrijeme s obitelji možete kvalitetno provesti i uz tehnologiju. Organizirajte filmsku večer, večer videoigara, ili čak zajedničko gledanje odabranih YouTube videa.

6 savjeta za igranje videoigara s djecom, od kojih će vas neki iznenaditi

Kombinirajte online i offline aktivnosti

Fotografirajte obiteljske trenutke i napravite dnevnik, razglednicu ili album. Dok to radite, možete s djecom podijeliti i sjećanja na blagdane iz vašeg djetinjstva.

Ako nije nužno, nemojte provjeravati e-poštu

Zapamtite da djeca navike korištenja medija djelomično preuzimaju od vas. Iskoristite mirnije vrijeme kako biste razmislili o načinima kako maksimalno iskoristiti prednosti tehnologije, a ne dopustiti da to zavlada životom vaše obitelji.

Jesper Juul: Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Provedite blagdane na starinski način

Neka svaki član obitelji odabere neku aktivnost u kojoj uživa, a koja ne uključe tehnologiju. Zabavite se bez WiFi-ja, podataka i struje.

Foto:Honza Soukup on VisualHunt / CC BY