Za radionice koje vode animatorice Katrin Novaković i Lea Vidaković nije potrebno prethodno znanje o animaciji jer će se na njima obuhvatiti cijeli proces izrade animiranog filma, upoznavanje različitih materijala i tehnika stop animacije, kao i vježbe iz osnova animacije

Pripremila: Ana Dokler

Animatorice Katrin Novaković i Lea Vidaković u siječnju i veljači 2022. vode besplatni online edukativni program ‘ABC stop animacije’ namijenjen radnicima u kulturi, nastavnicima i odgojiteljima. Edukatori će znanje i praktično iskustvo s ovih radionica moći primijeniti na svojim nastavnim satovima, odnosno u radu s djecom i mladima.

Za radionice nije potrebno prethodno znanje o animaciji jer će se na njima obuhvatiti cijeli proces izrade animiranog filma, upoznavanje različitih materijala i tehnika stop animacije, kao i vježbe iz osnova animacije. Radionice su osmišljene tako da svaki polaznik koristi tehničku opremu i potrošni materijal koji su mu dostupni: mobitel ili tablet i besplatnu aplikaciju za animaciju, novinski papir, škare, nađene objekte ili prirodne materijale.

Radionice će se održati u 4 termina tijekom siječnja i veljače 2022., uz još jedan susret u ožujku na kojem će polaznici pokazati video zapise koje su napravila djeca na njihovim radionicama te podijeliti vlastita iskustva. Voditeljice će komentirati njihove pristupe i rezultate te dati dodatne savjete za buduće radionice.

Radionice za edukatore koji rade s djecom od 5 do 8 godina održavat će se utorkom od 18 do 20 sati, 11.1., 18.1., 25.1, 1.2. i 15.3. 2022.

Radionice za edukatore koji rade s djecom starijom od 9 godina održavat će se srijedom od 18 do 20 sati, 12.1., 19.1., 26.1., 2.2. i 16.3. 2022.

Radionice su besplatne, a prijaviti se možete putem obrasca: https://forms.gle/2dL3NgCvftXFN4XG6

VAŽNA OBAVIJEST (5. siječnja 2022.): Voditeljice radionice ispričavaju se svima prijavljenima jer se zbog tehničkih poteškoća u prijavi za radionicu dogodila pogreška te vas mole da im pošaljete svoj email na adresu radionica.stop.motion@gmail.com kako bi vas mogle kontaktirati.
Broj prijava je ograničen, a prednost imaju polaznici iz ruralnih područja Hrvatske, zaposleni u školskim i predškolskim, kulturnim i drugim ustanovama za rad s djecom. Voditeljice mole zainteresirane da se prijave samo ako su u mogućnosti prisustvovati u svim navedenim terminima. Radinica se odvija online preko Google Meet platforme.

Za sva pitanja pišite na radionica.stop.motion@gmail.com.

O voditeljicama radionice

Katrin Novaković završila je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. na odsjeku Film i video, a magistrirala 2016. animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2015. odrađuje stručnu praksu u studiju za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Njeni nagrađeni studentski filmovi prikazuju se na raznim festivalima po cijelom svijetu. Nakon studija radi na raznim projektima u području animacije (za HRT, 3D2D animatori, Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej Ivana Meštrović itd). U 2020. radi kao selektorica natjecateljskih filmova za Animafest Zagreb te je članica stručnog žirija na nekoliko drugih festivala animiranih filmova. Pohađala je nekoliko radionica animacije te već nekoliko godina i sama vodi radionice lutka i stop animacije. Članica je HDFD-a.

Lea Vidaković je završila studije animacije u Norveškoj (2010.), diplomirala na odsjeku za grafički smjer na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (2011) i magistrirala audio-vizualne umjetnosti na Akademiji KASK u Belgiji (2012). 2020. je doktorirala na smjeru animacije na ADM/NTU u Singapuru. Vodila je radionice animacije u Finskoj, Belgiji, Singapuru, Taiwanu, Srbiji i Hrvatskoj. Izlagala je na brojnim izložbama, a filmovi su joj nagrađivani i prikazani na preko 200 festivala animiranog filma. Članica je HZSU, HDLU i SAS. Predaje lutka animaciju i fotografiju na univerzitetu Lusofona u Lisabonu.

Program je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Kako nastaje animirani film: tradicionalna, stop i 3D animacija