Disneyev animirani film ‘Encanto: Naš čarobni svijet’ donosi priču o neobičnoj kolumbijskoj obitelji u kojoj svi članovi, pa čak i sama kuća, imaju čarobne moći, osim djevojčice Mirabel

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Iako Disneyev Encanto: Naš čarobni svijet možda izledom nalikuje na Pixarov Coco i velika tajna, zapravo je potpuno drugačiji, ali također šarmantan animirani film. Priča prati neobičnu kolumbijsku obitelj u kojoj svi članovi, pa čak i sama kuća, imaju čarobne moći, osim djevojčice Mirabel. Iako bez moći, u njezinim rukama nađe se sudbina obitelji i cijelog sela.

Film uz maštovitu animaciju, mnoštvo humora, pjesama i zabave, nudi i junakinju s kojom se mogu identificirati ne samo djevojčice, već sva djeca koja nisu favorizirana u društvu. Divna je poruka filma – moć koja se dobiva darivanjem nije ista kao moć koja se stekne osobnim rastom. Roditelji će razumijeti da se radi o statusnim povlasticama, dok će za djecu to biti samo čarolija.

Film nema psovki niti seksualnih prizora, normalnog je tempa, a nasilja gotovo da nema pa je kao takav idealan izbor za obiteljski odlazak u kino.

Coco i velika tajna: kosturi puni života u dirljivoj priči o obitelji i glazbi

Za djecu: 5+

Za roditelje: Ovo je jedan od onih filmova uz koji se i roditelji mogu nasmijati. Čak je i nekoliko sekvenci u kojima film nakratko prijeđe u mjuzikl toliko maštovito animirano da plijene pažnju.

Nasilje: Samo jedan prizor koji je doduše sugestivan – negativci sabljama love sporednog lika, koji pogiba izvan kadra.

Zastrašujući prizori: Uz povremeno izlaganje likova opasnosti, tu je jedino još ubojstvo sabljama koje se ne vidi, ali se spominje kroz film nekoliko puta. Oboje bi moglo uznemiriti najmlađe gledatelje.

Rječnik: Potpuno primjeren za djecu.

Seks: Nema dijaloga niti aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Video lekcija: Kako gledati animirani film