U posljednje vrijeme nastala je nova generacija dječjih igračaka koje su spojene na internet i koriste se pomoću aplikacija na pametnim telefonima. Kako biste zaštitili sebe i svoju djecu, donosimo vam savjete za sigurno korištenje pametnih igračaka iz priručnika ‘Internet of Toys’

Prevela i priredila: Irena Domitrović

Lutkice ili plišane životinje koje razgovaraju s vašom djecom nova su generacija igračaka, koje, spojene na internet mogu govoriti o brojnim temama. Iako ovakve igračke mogu pomoći u edukaciji djece, u njihovu korištenju suočeni smo s izazovom zaštite privatnosti i osobnih podataka.

Priručnik Internet of Toys nastao je u okviru rada NASK-a, poljskog nacionalnog instituta za istraživanja, koji nadgleda Ministarstvo digitalnih poslova. NASK se bavi istraživanjima učinkovitosti, pouzdanosti i sigurnosni IT mreža, a njihovi stručnjaci napravili su priručnik o pametnim igračkama s korisnim savjetima za njihovu sigurnu upotrebu.

Budući da pametne igračke mogu razgovarati s djecom, važno je znati da kod nekih postoji mogućnost da se razgovori snimaju, i da ih roditelji kasnije preslušaju putem svog pametnog telefona. Imajte na umu da ova vrsta igračaka najvjerojatnije snima i pohranjuje sve što čuje.

Iako predstavljaju podršku u učenju, pružajući informacije koje su prilagođene djetetovim interesima, a neprestana ažuriranja stalno donose novitete u interakciju, ipak postoje i određeni rizici. Znanje koje dijete može prikupiti ovim putem fragmentirano je, teme o kojima igračka priča s djetetom mogu biti jako usko definirane te postoji mogućnost zloupotrebe igračke u marketinške svrhe.

Prije kupnje pametne igračke

Prije nego što se odlučite na kupnju ovakve igračke, proučite sve njezine karakteristike i informirajte se o tome kako funkcionira (kako snima, sprema i obrađuje vaše podatke). Na kutijama često nećete pronaći dovoljno informacija o ovome, stoga proučite igračku kroz iskustva drugih roditelja i djece. Budite sigurni da je igračka u skladu s vašim očekivanjima.

Na što paziti kod izbora i preuzimanja aplikacija za djecu

Pročitajte i novinske članke i izvještaje o problemima koji se vežu uz sigurnost igračke. Budite posebno oprezni s onim igračkama koje su se tek pojavile na tržištu, jer uvijek postoji mogućnost da je proizvođač lansirao igračku prije završetka svih testiranja. Ako je to slučaj, pričekajte da na tržište dođe ažurirana verzija.

Ne kupujte pametne igračke ako ne vjerujete prodavaču, ili niste sigurni o njihovom porijeklu. Kupnjom igračke iz neprovjerenih izvora izlažete sebe i svoju obitelj riziku da igračka sve vaše podatke dijeli s trećom stranom.

Nakon što ste kupili igračku

Kada igračku prvi put spajate s mobilnim uređajem i internetom, budite sigurni da to radite ondje gdje se nitko drugi neće moći spojiti na igračku. Neka igračka uvijek bude spojena samo na sigurnu Wi-Fi mrežu.

Pročitajte uvjete korištenja kako biste saznali koliko je vaša privatnost zaštićena prilikom korištenja igračke, a saznajte i na koji način igračka pohranjuje, obrađuje i dijeli audio zapise.

Prilikom postavljanja lozinke pazite da ona bude snažna, i da lozinka na vašoj igrački nije ista kao ona koju inače koristite za svoje račune.

Koja je najbolja lozinka?

Istinite informacije o sebi i svom djetetu podijelite s igračkom samo onda kada je to nužno da bi ona normalno funkcionirala. Redovito provjeravajte račun na koji se spremaju svi podaci koje igračka prikupi, te po potrebi uklonite nepotrebne podatke.

Nemojte se prijavljivati na svoj račun pomoću poveznica koje ste dobili putem e-maila. U svoj se račun prijavljujte isključivo preko web adrese, samostalno ju upisujući ili koristeći bookmark, kako biste smanjili vjerojatnost da postanete žrtva krađe podataka.

Pobrinite se da igračku isključite svaki put kad je vaše dijete ne koristi. Dogovorite se s djetetom i o vremenu korištenja igračke te pronađite ravnotežu između druženja vašeg djeteta s vršnjacima i vremena koje provodi s digitalnom igračkom ili uređajima s ekranima.

Kako igranje videoigara uravnotežiti s drugim razvojno važnim igrama?

Zapamtite da su informacije koje igračka pruža vašem djetetu probrane i da je odluku o njima donio proizvođač te mogu biti vrlo ograničene. Budite svjesni i da vaše dijete može postati primatelj neželjenih marketinških poruka.

Odlučili ste se riješiti igračke?

Uklonite sve prikupljene podatke iz igračke vraćajući ju na tvorničke postavke. Opis kako to možete učiniti trebao bi biti dostupan u uputama za upotrebu. Ukoliko ne planirate koristiti slične igračke, uklonite i trajno obrišite svoj korisnički račun na aplikaciji/web stranici.

Preuzmite priručnik ‘Internet of Toys’ na engleskom jeziku

Foto: jonlarge on Visual hunt / CC BY-NC-ND

Kako prepoznati kvalitetnu slikovnicu