Istraživanje Oxfordskog instituta za internet pokazalo je da je povezanost između korištenja društvenih mreža i životnog zadovoljstva adolescenata manja od 1 posto

Piše: Irena Domitrović

Društvene mreže imaju malen i ograničen utjecaj na zadovoljstvo životom kod tinejdžera. Na mlade i njihovo zadovoljstvo vlastitim životom će, pokazalo je istraživanje, puno veći utjecaj imati obitelj, prijatelji i vrijeme koje provode u školi.

Zaključci su to velikog istraživanja koje su stručnjaci sa Sveučilišta Oxford proveli na više od 12,5 tisuća djece i mladih, u dobi od 10 do 15 godina. Istraživanje se provodilo u Ujedinjenom Kraljevstvu u razdoblju od 2009. do 2017. godine.

Cilj je bio pomoću istraživanja odgovoriti na pitanje jesu li djeca i mladi koji više vremena provode na društvenim mrežama manje zadovoljni svojim životom, odnosno je li istina da oni koji su manje zadovoljni životom češće koriste društvene mreže. Ispitanici su dobili upitnik koji su morali ispuniti odgovarajući na pitanja o tome koliko su vremena u određenom danu proveli na društvenim mrežama, te koliko su zadovoljni određenim dijelovima svog života.

Istraživanje su proveli Amy Orben, Tobias Dienlin i Andrew K. Przybylski s Oxfordskog instituta za internet, a rezultati su pokazali da je povezanost između korištenja društvenih mreža i životnog zadovoljstva adolescenata manja od 1 posto. Samo vrijeme koje provode na društvenim mrežama kod djece i mladih nema gotovo nikakav utjecaj na njihove osjećaje, stoga je važno promisliti o onome što rade, a što bi ih moglo izložiti potencijalnom riziku.

4 stvari na koje djeca i mladi trebaju paziti na društvenim mrežama

Upitnik koji su ispunjavali djeca i mladi pokazao je da je vrijeme koje provode na društvenim mrežama imalo malo veći utjecaj na djevojčice u odnosu na dječake, ali i dalje se radi o iznimno malenom učinku. Važno je imati na umu i kako se ovdje radilo o upitniku koji su ispunjavala sama djeca, ali i kako je ovom vrstom istraživanja kroz godine gotovo nemoguće otkriti cijelu sliku.

Vrijeme koje djeca i mladi provode na društvenim mrežama tako pada u drugi plan, a istraživači sugeriraju da je potrebno dublje istražiti kako se društvene mreže koriste, te da bi i sami roditelji trebali prestati brinuti toliko o vremenu koje djeca provode na društvenim mrežama i fokusirati se na druge aspekte. Važno je da roditelji budu upoznati s kvalitetom korištenja društvenih mreža svog djeteta, te sadržajima kojima je ono izloženo putem interneta.

Jesu li savjeti o vremenu koje djeca smiju provesti pred ekranom zastarjeli?

Autori istraživanja smatraju i da je nužno prepoznati mlade koji su izloženi većem riziku od određenih negativnih utjecaja društvenih mreža, kako bi saznali koji faktori utječu na njihovu dobrobit. Najavljuju i da će pokušati ostvariti nastavak istraživanja u suradnji s većim društvenim mrežama kako bi otkrili na koje sve načine mladi koriste društvene mreže.

Stručnjaci smatraju da je ovo istraživanje prvi korak prema boljem razumijevanju društvenih mreža i mladih, i da je jako važno nastaviti istraživati društvene mreže. Predlažu da se buduća istraživanja počnu više baviti utjecajima koje ekrani imaju na san, vježbanje i druženje s obitelji i prijateljima.

Kako Facebook utječe na ljubavne veze mladih u Hrvatskoj

Foto: Blake Barlow on Unsplash