U sklopu europskog projekta EDUmake, na hrvatskom jeziku pripremljena su četiri EDUboxa – edukativna paketa za učitelje i knjižničare koji se sastoje od dokumenta s prijedlozima aktivnosti za učenike, videozapisa, kvizova i poveznica na druge korisne materijale

Piše: Ana Dokler

Kultura, politika, društvene mreže i uvjeravanje, odnosno propaganda teme su interaktivnih multimedijalnih radionica razvijenih u sklopu projekta EDUmake, koji uz sufinanciranje od strane Europske unije u sklopu programa Kreativna Europa provodi belgijska javna televizija VRT s partnerima iz Belgije, Nizozemske i Hrvatske.

Hrvatski partner u projektu je Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, čiji tim čine Igor Kanižaj, Tena Perišin, Dejan Oblak, Petra Kovačević, Saša Bjelobaba i Stela Lechpammer te Dalibor Pokec kao videograf.

Ideološki izazov: Edukativni materijali o političkim ideologijama

Za svaku od četiri teme, odnosno radionice pripremljen je inovativni edukativni alat pod nazivom EDUbox, a riječ je o dokumentu u pdf formatu s prijedlozima aktivnosti te QR kodovima i poveznicama na videozapise, kvizove i druge korisne materijale.

“Koncept temeljnih radionica osmislio je VRT, a nakon toga su one jezično prilagođene i kontekstualizlirane za Hrvatsku. Posebno vrijedan dio materijala su videozapisi, od kojih smo neke preveli, a neke napravili u suradnji s Televizijom Student. Svi materijali su namijenjeni učiteljima, profesorima i knjižničarima, kako bi ih mogli koristiti za radionice s učenicima završnih razreda osnovnih škola, srednjoškolcima i studentima“, rekao nam je Igor Kanižaj, profesor na Fakultetu političkih znanosti i voditelj projekta EDUmake u Hrvatskoj.

Radionice su testirane među učenicima četiri hrvatske srednje škole: Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu, Strojarskoj tehničkoj školi u Osijeku, Srednjoj školi “Braće Radić” u Kaštel Štafiliću te XVI. gimnaziji u Zagrebu, gdje je Televizija Student snimila i prilog o projektu:

“Učenici su jako dobro reagirali i pokazali veliki interes i za radionice o politici u ovoj velikoj izbornoj godini te je većina nakon radionica proširila svoj pogled na politiku. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje proveli smo i radionice s knjižničarima te ih predstavili na njihovim stručnim skupovima, a suradnja se nastavlja i dalje”, kaže Igor Kanižaj.

Nastavnici i knjižničari mogu odabrati jedan od četiri EDUboxa: KULTURA, DRUŠTVENE MREŽE, POLITIKA ili UVJERAVANJE – PROPAGANDA i s učenicima istražiti nove sadržaje i pristupe ovim važnim temama. Iako bi trajanje cijele radionice o svakoj temi bilo oko tri školska sata, iz EDUboxa se mogu odabrati i samo neke aktivnosti, a savjetuje se ostaviti dovoljno vremena za raspravu u razredu.

Više o projektu EDUmake saznajte OVDJE.

Klinci su dobro: glasovi mladih na radiju Yammat FM