Film ‘Dijalozi’ koji su snimili učenici Osnovne škole Svetvinčenat, a prikazan je na 11. Smotri hrvatskog školskog filma, može biti odličan poticaj na razmišljanje i uvod u raspravu u razredu o izboru srednje škole

Piše: Ana Dokler

Koju školu odabrati za nastavak svojega obrazovanja? Znam li što želim? Što mogu nakon te srednje škole? Što ako ne uspijem upisati željenu školu? Što ako zaključim da sam trebala odabrati drugačiju školu? Kamo će moji prijatelji iz razreda? Hoće li u novom razredu biti netko koga već poznajem? Što ako većina učenika iz mojega razreda ide u druge škole, a samo ja želim u ovu? Slažu li se roditelji s mojim izborom? Što mi kažu prijatelji? Trebam li poslušati savjete ili ustrajati u svojim željama?

Ovo su samo neka pitanja koja se, pogotovo pred kraj školske godine, pojavljuju u mislima osmaša, ali i maturanata. Sve su to dobra pitanja i za raspravu u razredu, primjerice na Satu razrednika.

Klinci su dobro: glasovi mladih na radiju Yammat FM

Kao poticaj na razmišljanje i uvod u takve razgovore, predlažemo vam da s učenicima pogledate kratki film Dijalozi, koji su snimili učenici Osnovne škole Svetvinčenat – polaznici radionice medijske kulture MEKA, koju vodi profesorica Hrvatskog Mirjana Doblanović Pekica.

U filmu pratimo četrnaestogodišnju Lunu, koja se pred kraj osmog razreda, nalazi i pred izborom srednje škole. Iako bi odluka trebala biti samostalna, njezini bližnji misle da znaju što je za nju bolje. Treba li ih poslušati? Tko joj može pomoći u odluci? Mogu li razgovori razbistriti misli? Nakon niza razgovora preostaje joj onaj najvažniji!

Film je prikazan na 11. Smotri hrvatskog školskog filma, održanoj u listopadu 2023. u Zagrebu, a u njegovoj izradi sudjelovali su tadašnji sedmaši i samo jedna osmašica.

“Već tada su učenici na MEKI – radionici medijske kulture počeli razgovarati o izboru srednje škole. Sati razgovora, iznošenja osobnih misli i iskustava naveli su ih na dodatna istraživanja, planiranja, smišljanja namjenskih razgovora s roditeljima, starijim prijateljima… Svoje su dileme, suočavanja s prijateljima i bliskim odraslim osobama kroz dugotrajno uobličavanje pretvorili u scenarij i snimili desetominutni igrani film Dijalozi, kaže Mirjana Doblanović Pekica.

Vjerujemo da njihova promišljanja i zaključci mogu pomoći i drugim učenicima koji se nalaze pred ovom odlukom.

Saša, ti je finila maša? Film o vršnjačkom nasilju na istarskom dijalektu