Od 12. do 16. rujna održavaju se 28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival. Karlovac i njegova okolica ovih su dana središte srednjoškolskog filma s epicentrom u novom prostoru Kina Edison

Izvor: Hrvatski filmski savez

28. Filmska revija mladeži i 16. Four River Film Festival svečano su otvoreni 12. rujna u Kinu Edison u Karlovcu.  Ceremonija otvaranja, kao i projekcija filma Pelikan redatelja Filipa Herakovića, odvijala se pred prepunim gledalištem novouređene projekcijske dvorane u Kinu Edison, koje je nakon više od desetljeća ponovno otvorilo svoja vrata za ljubitelje filma.

Okupljenu je publiku i goste festivala prvi pozdravio Ivan Gojmerac, ravnatelj ustanove Kino Edison, multimedijskog centra za kulturno-turističke sadržaje. “Prije nekoliko dana održani su dani otvorenih vrata Kina Edison i ono što me se najviše dojmilo je broj priča i sjećanja na ovu zgradu koje starije generacije imaju. Mlađe generacije zasad nisu imale priliku povezati se s kinom, ali ovaj festival čini bitan čimbenik u stvaranju nove povezanosti između mladih i Kina Edison. Festival je konačno dobio svoj krov nad glavom, i to ne bilo kakav, već Kino Edison”, rekao je Gojmerac.

Nakon ravnatelja novootvorenog kina, publici se obratio i Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca:”Ekipa okupljena oko nekadašnje gimnazijske video grupe, Kinokluba Karlovac i zatim ovih festivala, imala je jednu posebnu energiju koju je prenijela oko sebe. Ta je energija ono što garantira budućnost ovog festivala, ali i našeg grada i svih u gradu Karlovcu, a pogotovo mladih.”

U ime Karlovačke županije okupljene je pozdravila Vesna Hajsan Dolinar: “U Karlovačkoj smo županiji iznimno ponosni na ovaj međunarodni festival koji se u Karlovcu odvija još od 2007. godine. Voljela bih znati što je vas sve inspiriralo, vidjeti što je nit vodilja u stvaralaštvu ovih mladih autora i kako su zapravo nastala ova 63 filma iz natjecateljskog programa koje će sljedećih dana publika gledati na festivalskim projekcijama.”

Službena selekcija Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala

Zatim se publici u kinu i gostima festivala obratio izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich: “Kulturni je diverzitet temelj za ono što radimo u Hrvatskom audiovizualnom centru, ali i za rad drugih centara diljem Europe. Uvjeren sam da će ovo kino postati jedan od vodećih promotora kulturnog diverziteta u Europi prikazivanjem naših filmova, ali i nezavisnih europskih filmova. Veselimo se tim filmovima i zajedno ćemo raditi na tome da Karlovac postane jedan od vodećih nositelja kino mreže i promocije domaćeg filma.”

Na samom kraju, publiku je pozdravila i Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, koji zajedno s Kinoklubom Karlovac organizira Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival. “Želim posebno pozdraviti mlade autore filmova i zahvaliti vam se što ste odabrali kulturu, umjetnost i film da bi govorili o temama koje vas zanimaju i činili mjesto, svijet u kojem živimo ugodnijim, ispravnijim i pravednijim mjestom za život. Pozdravljam i mentore ovih mladih autora, znam da vam nije lako i da nemate uvijek podršku okoline i da bez vaše suradnje i vaše podrške ne bi nastala ova 63 filma u selekciji, odnosno 1447 prijavljenih na festival. Hrvatski filmski savez ponosni je suorganizator Revije i Festivala, a Kinoklub Karlovac je naša članica, važna članica i karika koja vrijedno doprinosi razvoju filmske pismenosti, ne samo festivalom, već s velikim brojem aktivnosti koje redovito provode. Hvala cjelokupnoj organizaciji festivala”, rekla je Tatjana Aćimović.

HAVC-ova internetska stranica o filmskoj pismenosti

Festivali su otvoreni projekcijom debitantskog dugometražnog filma Pelikan, u režiji pulskog redatelja Filipa Herakovića. Radi se o drami s elementima humora u kojoj je glavni lik profesionalni golman Josip kojeg tumači Edi Ćelić. Josipa upoznajemo u toplicama u kojima je na oporavku završio nakon ozljede koljena na skijanju. Tijekom njegovih interakcija s fizioterapeutom usmjerenim na vlastitu promociju, posjeta Josipove djevojke s kojom odnos nije idealan i najboljeg prijatelja kojeg vidi novim očima, pratimo čovjeka koji nije sasvim siguran u to tko je i što od života želi. U toplicama slučajno naiđe na poslovnu konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Josip prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.

Uz projekciju filma Pelikan održan je i prvi ovogodišnji Žuti reflektor, program koji u fokus stavlja filmske profesionalce koji su svoje bavljenje filmom započeli upravo u Karlovcu. Gost prvog Žutog reflektora bio je mladi Karlovčanin Pavle Kocanjer koji je na filmu Pelikan radio kao asistent kamere. Pavle je diplomirao snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, od svoje 15. godine bavi se fotografijom, filmom i glazbom, a uz filmove snima i glazbene spotove. Imao je nekoliko samostalnih izložbi i napravio više od 10 fotografskih fanzina. Svira bubnjeve u dva benda s kojima je proputovao Europu, a pod žutim je reflektorom za publiku i goste festivala opisivao svoje iskustvo rada na filmskom setu Pelikana.

Večernji program Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala nastavio se u srijedu, 13. rujna na rijeci Dobri kada je prikazan film Garbura, dugometražni prvijenac redatelja i scenarista Josipa Žuvana. U filmu, dvanaestogodišnjaci Nikola i Antonio najbolji su prijatelji koji žive u susjednim kućama. Zabavljaju se paljenjem karbida, a svoje eskapade snimaju i objavljuju na YouTubeu, nadajući se milijunskim pregledima. Njihove su obitelji već godinama zavađene i protive se njihovom prijateljstvu. Kada dođe vrijeme blagdana, svađa između obitelji će eskalirati i preliti se u odnos dvojice prijatelja.

Treći dan večernji program smjestio je publiku u gledalište kino dvorane – u četvrtak, 14. rujna prikazan je film Sigurno mjesto. Ovaj potresan film u režiji Juraja Lerotića tematizira traumatski događaj – iznenadni pokušaj suicida i otvara procijep u svakodnevnom životu tročlane obitelji. Njihov život se mijenja iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja je reducirana na ono najakutnije, kratak vremenski period i situaciju koja se svodi na najvažnije – spasiti bližnjega. Film se temelji na osobnom iskustvu autora koji ujedno igra i glavnu ulogu.

Večernji program u petak, 15.  rujna u 20.30 sati na Foginovo kupalište donosi višestruko nagrađivani prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca Stric. Riječ je o trileru mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske u kojem naslovnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović, a uz njega glume Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Radnja Strica odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom. Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Reviju i festival financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada “Kultura nova”, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvatska turistička zajednica, Zajednica tehničke kulture karlovačke županije i Grada Karlovca i Turbing d.o.o.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole