U okviru programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala, održanih u Karlovcu od 12. do 16. rujna, odvijao se i simpozij European Film Factoryja, koji je uključio i panel raspravu ‘Filmska pismenost u školama – Od filmske pismenosti do razvoja publike: Kako dovesti mlade u kina’

Izvor: Hrvatski filmski savez

Dodjelom nagrada u subotu 16. rujna u Karlovcu su zatvorena ovogodišnja izdanja Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, održana u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac u suorganizaciji s novootvorenim Kinom Edison.

Grand Prix festivala osvojio je igrani film Bestijarij (r. Paul Van der Stegen) iz Francuske, dok je ukrajinski film Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko) osvojio nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje za film koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuje nasilje.

O najboljim filmovima odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zdenka Gold, producentica i osnivačica produkcijske kuće Spiritus movens, redatelj i multimedijski umjetnik Tomaž Pavkovič te redatelj i producent Ljubo Zdjelarević.

Najboljim filmovima 28. Filmske revije mladeži žiri je proglasio: u kategoriji animiranog filma Prijateljstvo dvaju bića grupe autora pod vodstvom mentora Sandra Totha, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar; u kategoriji dokumentarnog filma nagrađen je film Bez veze Video skupine Učeničkog doma Ugostiteljsko-turističke škole Osijek; najboljim igranim filmom proglašen je Slog mladog redatelja Dražena Bošnjaka iz Splita, koji je istovremeno i dobitnik nagrade publike; dok je u kategoriji slobodnog stila najboljim proglašen Koji je tvoj način? u režiji Jakova Benčića, mladog autora iz Zagreba.

Najbolja ostvarenja 16. Four River Film Festivala su: u kategoriji animiranog filma irski film Izdajničko srce  (r. Max Hendrickson); u kategoriji dokumentarnog filma Oyum (r. Aidai Askarova) iz Kirgistana; u kategoriji igranog filma ukrajinski film Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko); dok je u kategoriji slobodnog stila nagrađen film Lucid (r. Enis Prijić) iz Bosne i Hercegovine.

Žiri mladih koji je ove godine uključivao filmoljupce iz Hrvatske, Katra i Italije dodijelio je sljedeće nagrade: nagradu za najboljeg glumca dobio je Dražen Bošnjak za ulogu Mirka u filmu Slog (r. Dražen Bošnjak, Hrvatska), najboljom glumicom proglašena je Julie Nicola za ulogu Julie u filmu Bestijarij (r. Paul Van der Stegen, Francuska), nagradu za najbolju režiju osvojio je film Izdajničko srce (r. Max Hendrickson, Irska), nagrada za najbolji scenarij također je pripala filmu Slog (Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split), dok je ona za najboljeg snimatelja dodijeljena filmu Nisam kao oni (r. Mika Nechyporenko, Ukrajina), a nagradu za najbolju montažu osvojio je film Ciklus sjemena (r. Francesca Antounette Rodriguez Reyes, Peru).

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

Posljednja službena večernja projekcija ovogodišnjih festivala bila je ona filma Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca. Ovaj je dugometražni igrani prvijenac osvojio čak 13 nagrada među kojima je i glavna nagrada žirija na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u njemačkom Braunschweigu te je nagrađen na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima posebnim priznanjem u natjecateljskom programu Proxima. Projekcija filma u Karlovcu odvijala se pred prepunim gledalištem ispod zvjezdanog neba, tik uz rijeku Koranu. Ovogodišnji večernji program uključio je i debitantski film pulskog redatelja Filipa Herakovića, Pelikan na kojem je radio i mladi Karlovčanin Pavle Kocanjer, a dio glumačke ekipe su i karlovački glumci Peđa i Vanja Gvozdić, dugometražni prvijenac Josipa Žuvana, Garbura te višestruko nagrađivani film Sigurno mjesto redatelja Juraja Lerotića.

Na ovogodišnju Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival prijavljeno je čak 1447 filmova, od čega su u natjecateljskom programu prikazana 63 naslova.

Svečanu dodjelu nagrada karlovačka publika pratila je uživo u kinu Edison, a svi koji žele mogu pogledati snimku ovdje: https://web.facebook.com/four.river.film.festival/videos/833974134798592/

U okviru programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala, u sklopu simpozija European Film Factoryja 14. rujna u Karlovcu održana je i panel rasprava Filmska pismenost u školama – Od filmske pismenosti do razvoja publike: Kako dovesti mlade u kina.

Svrha panel rasprave bila je identificirati ključne uloge i stanje filmske pismenosti u Europi te naglasiti važnost filmskog obrazovanja, doprinoseći razvoju publike diljem Europe.

Program European Film Factory (EFF) pokrenuli su 2019. Institut français, ARTE Education i European Schoolnet, uz potporu potprograma MEDIA programa Kreativna Europa. EFF predstavlja inovativan i praktičan pristup promicanju filmske pismenosti u Europi i izvan njezinih granica. Ovaj program omogućuje učenicima/studentima od 11 do 25 godina, kao i nastavnicima i kulturnim posrednicima koji rade s mladom publikom iz svih zemalja Europe, besplatni pristup katalogu europskih filmova od 1954. do 2014. godine, kao i pristup novijim europskim kratkim filmovima, uz pedagoška pomagala.

U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Kinoklubom Karlovac, European Film Factory organizirao je simpozij koji je održan u Karlovcu od 13. do 15. rujna.

U panel raspravi su sudjelovali stručnjaci iz Hrvatske: Maja Vukić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Martina Petrović, rukovoditeljica Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, te Tatjana Aćimović, tajnica Hrvatskog filmskog saveza, kao i cijenjeni međunarodni panelisti koji su podijelili svoja iskustva i inicijative vezane uz filmsko obrazovanje: Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous i dopredsjednica organizacije Collectif 50/50; Mikk Granström (Estonija), direktor Tallinn Black Nights Film Festivala i direktor programa Dječjeg festivala Just Film i Marion Czarny (Francuska) iz FIPADOC Campusa – međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Panel je moderirao filmski kritičar i novinar doc. dr. sc. Boško Picula.

Zaključeno je kako zemlje Europske unije imaju vrlo slične probleme u uvođenju filmske edukacije u sustav obrazovanja te da ovakvi konstruktivni susreti i dijalozi među stručnjacima trebaju biti češći. Naravno, svi su panelisti istaknuli važnost nastavnika entuzijasta koji unatoč svim preprekama u svoj nastavni proces uspješno uključuju nastavu filmske umjetnosti.

U sklopu simpozija održan je i masterclass sa Florinom Șerbanom, dobitnikom Srebrnog medvjeda u Berlinu 2010. za film “If I Want to Whistle, I Whistle” koji je prikazan uživo u Kinu Edison i online na platformi European Film Factory.

Također je održana radionica s temom Rodne raznolikosti i inkluzivnosti na ekranu i izvan njega na primjeru filma Lopoči i Billy Elliot. Cilj radionice bio je nastavnicima pokazati načine razgovora o reprezentaciji raznolikosti i inkluzivnosti u filmovima, posebno kroz dva spomenuta filma te izoštriti pogled mladih na rodne stereotipe. Radionicu je vodila Clémentine Charlemaine (Francuska) iz udruge Cinema pour tous, dopredsjednica organizacije Collectif 50/50 koja se zalaže za promicanje jednakosti, raznolikosti i ravnopravnosti spolova u filmskoj industriji.

Održana je i projekcija Young Europeans Take to the Screen / Mladi Europljani na velikom ekranu, program europskih kratkih filmova iz Irske, Francuske, Nizozemske, Bugarske, Italije i Poljske; impresivan kolaž odrastanja europskih adolescenata.

Reviju i festival financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Zaklada “Kultura nova”, Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turistička zajednica grada Karlovca, Hrvatska turistička zajednica, Zajednica tehničke kulture karlovačke županije i Grada Karlovca i Turbing d.o.o.

Foto: Demjan Rožman i Antonela Zvonković

HAVC-ova internetska stranica o filmskoj pismenosti