U srijedu 24. studenog u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ Varaždin bit će prikazan izbor filmova Filmsko-kreativnog studija VANIMA, koji ove godine obilježava 35 godina rada

Izvor: VANIMA

Filmsko-kreativni studio VANIMA i Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović” Varaždin organizatori su projekcije, odnosno filmske večeri posvećene varaždinskim dječjim animiranim filmovima nastalima u proteklih tridesetak godina, što će u srijedu, 24. studenoga biti održana u knjižnici na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Riječ je o jednom u nizu programa kojima VANIMA ove godine obilježava 35 godina rada. Filmsko-kreativni studio VANIMA bavi se stvaranjem animiranih filmova s djecom i mladima, a s radom je počeo 1986. godine. Od tada do danas više od 400 članova izradilo je tristotinjak filmova tijekom redovnih grupa koje prate školsku godinu, a još najmanje toliko djece i mladih sudjelovalo je u radioničkim programima VANIME.

Projekcija će u srijedu započeti upravo jednim od radioničkih filmova – filmom pod nazivom “Knjige bez brige”, što je i logično s obzirom na to da su počeci VANIME vezani uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu “Metel Ožegović” u čijem je dječjem odjelu udruga dugo vremena djelovala te na činjenicu da je upravo 2021. Godina čitanja u Hrvatskoj. Kombinacija animacije dječjih crteža i piksilacije na duhovit i zanimljiv način govori o čitanju i knjigama, a film je ovoga ljeta napravila skupina djece početnika.

Videonatječaj za osnovnoškolce i srednjoškolce u Godini čitanja

Projekcija će biti nastavljena kraćim izborom starijih i novijih animiranih filmova koji osim o raznovrsnim filmskim pristupima, tehnikama animacije i vizualnog mišljenja, istovremeno na zanimljiv način govore o svemu što su Vanimatori tijekom proteklih 35 godina proživljavali.

Početak filmskog programa u Gradskoj knjižnici bit će u 18 sati,  a događaj će se održati prema svim važećim epidemiološkim mjerama.

Online arhiva animiranih filmova koje su radila djeca iz Varaždina