Na Vimeo kanalu Filmsko-kreativnog studija VANIMA možete pogledati niz animiranih filmova djece i mladih, nastalih tijekom zadnjih 30-ak godina

Piše: Ana Dokler

Izbor animiranih filmova djece i mladih iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, koji već gotovo 35 godina djeluje u Varaždinu, dostupan je sada za gledanje na njihovom Vimeo kanalu.

“Zbog protuepidemijskih mjera od sredine ožujka do sredine lipnja nismo provodili redovite godišnje grupe za animirani film pa smo se odlučili pozabaviti bogatom arhivom udruge. Na službenom Vimeo kanalu tako se sada može vidjeti niz animacija nastalih u zadnjih tridesetak godina, a kanal ćemo sustavno nadopunjavati i ostatkom filmova”, rekao nam je Hrvoje Selec, tajnik udruge i jedan od voditelja u Vanimi.

Najstariji film na kanalu trenutačno je Djecu ne donose rode iz 1990., u kojem su Vanimatori mlađeg uzrasta na dječji i posve otvoren način progovorili o spolnosti.

Kako nam je Hrvoje ispričao ranije, za članak u kojem smo predstavili Filmsko-kreativni studi0 VANIMA, “taj film je bio zabranjen za prikazivanje na Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, da bi godinu kasnije dobio prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu dječjeg žirija. Za njega je poznata filmska kritičarka Dijana Nenadić na obilježavanju 30. godišnjice VANIME rekla da je to jedini bunkerirani dječji film u Hrvatskoj. Iako su danas drugačija, osjetljivija vremena, osnova rada VANIME je i dalje ista, a to znači davati djeci potpunu stvaralačku slobodu i poticati stvaranje odmaka od šablona i klišea.”

Među novijim filmova su i Gladigitalci, nastali 2019. u sklopu petodnevne radionice animiranog filma u sklopu 15. ljetnih filmskih radionica u Vanimi.

“Grupa učenika u dobi od 7 do 12 godina, koja se tada prvi put susrela s izradom animiranog filma, radila je na klasičnoj animaciji crtanja na zajedničkoj temi, prikazujući odnos pojedinca s različitim medijima. Svaki je sudionik stvorio svoju filmsku priču. Pažljivo računalno bojanje učinilo je medij crvenim u svim pričama, dok je svaki autor odabrao različite tonove iste boje za ostale dijelove kadra. Takve boje, kao i veseli glazbeni prizori, povezuju kratke animacije u jednu cjelinu i čine prikaz dječjih promišljanja i iskustava s ekranima“, rekla nam je Dubravka Kalinić Lebinec, suosnivačica Vanime, koja je ovu radionicu vodila zajedno s Anom Sever i Hrvojem Selecom.

Vjerujemo da će djeci biti zanimljivo pogledati animirane filmove koje rade njihovi vršnjaci, kao i one koje su radila djeca prije 10, 20 ili 30 godina, stoga vam predlažemo da zajedno istražite Vanimin kanal.

Video lekcija: Kako gledati animirani film