Ministarstvo kulture i medija poziva škole da do 1. prosinca prijave učeničke radove – videonajave književnih djela po izboru, a najbolje će nagraditi izletom s kulturno-umjetničkim programom za cijeli razred

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

U 2021., Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila 31. prosinca 2020. te u skladu s Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstvo kulture i medija objavilo je javni poziv osnovnim i srednjim školama za izradu videonajave književnog djela po izboru.

Razvoj čitalačke pismenosti i poticaj čitateljima na aktivno i kritičko čitanje te razvoj čitalačke pismenosti djece i mladih temeljni su ciljevi Nacionalne strategije, a ovim se Pozivom pridonosi njihovom ostvarivanju.

Škole su pozvane prijaviti učeničke radove elektroničkim putem, slanjem popunjene prijavnice i poveznice na videorad objavljen na javno dostupnom mrežnom servisu (Vimeo, YouTube i sl.) uz dostavljenu lozinku (ako je potrebna) i bez ograničenja mogućnosti pregleda kako bi članovi prosudbenoga povjerenstva mogli nesmetano prosuditi radove.

Dvije su zasebne kategorije poziva: učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola natječu se s videonajavom u trajanju od maksimalno 3 minute. Broj video radova koje škola može prijaviti nije ograničen.

Poveznice za pregled videoradova i ispunjenu prijavnicu škole trebaju poslati isključivo na adresu elektroničke pošte videonajava.knjige@min-kulture.hr do 1. prosinca 2021.

Ministarstvo kulture i medija nagradit će razred iz kojeg dolazi nagrađeni učenik ili skupina učenika izletom s kulturno-umjetničkim programom, u dogovoru sa školom.

Najbolji radovi prijavljeni na prošlogodišnji Poziv nagrađenim su razredima donijeli posjet Zagrebu, Kazalištu Trešnja, Klubu Močvara, predstavu Tape, posjet Malom Lošinju i Muzeju Apoksiomena. Nagrađene radove u 2020. potražite na poveznici: Veliki odaziv i kreativnost učenika svjedoče o njihovom interesu za knjigu i književnost, ali i za filmski medij kao način izražavanja.

Pogledajte Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga – učeničke radove

Čitanje knjiga kao temelj za razvoj medijske pismenosti