Dobitnik Grand Prixa na 10. Dubrovnik Film Festivalu, španjolski film ‘Hodaj uz mene’ koji su snimila djeca u dobi od 8 i 9 godina, može biti odličan poticaj za razmišljanje i uvod u raspravu o rodnoj neravnopravnosti

Piše: Ana Dokler

Grand Prix na 10. Dubrovnik Film Festivalu – festivalu filma djece i mladih zemalja Mediterana, održanom od 14. do 17. listopada 2021. u Dubrovniku, dobio je španjolski kratki film o rodnoj (ne)ravnopravnosti Hodaj uz mene (Camina conmigo).

Snimili su ga učenici u dobi od 8 i 9 godina iz Javne škole “C.E.I.P. Serrería” iz Valencije, a bio je prijavljen u kategoriji tematskog filma, čija je tema ove godine bila različitost, a za koju su se mogli prijavljivati autori iz cijeloga svijeta.

Prema obrazloženju ocjenjivačkog žirija – glumice Jelene Perčin, redatelja i ilustratora Milana Trenca i turskog filmaša Ahmeta Boyacioglua, riječ je o “filmu koji nas u samo 3 minute i 39 sekundi podsjeća na stalnu prisutnost rodnih predrasuda i uči nas borbi protiv rodne neravnopravnosti.”

Film može biti dobar uvod u raspravu s djecom i mladima – u školi ili kod kuće – o rodnoj neravnopravnosti, načinima kako se ona očituje u njihovim životima već od najranije dobi, utjecaju koji ima na njih, uključujući i izbor zanimanja, ali i o tome kako to možemo mijenjati.

Kako rodni stereotipi u filmovima i na televiziji utječu na dječji razvoj

Hodaj uz mene bio je jedan od ukupno 52 filma iz 17 zemalja, prikazana u natjecateljskom programu 10. Dubrovnik Film Festivala. Ocjenjivački žiri je, pored Grand Prixa, dodijelio po dvije nagrade – za autore do 15 godina te od 16 od 20 godina – u kategorijama animiranog, igranog i dokumentarnog filma te po jednu nagradu u otvorenoj i tematskoj kategoriji, a nagradu publike (koja je filmove gledala u dubrovačkom kinu Sloboda ili putem interneta) dobio je animirani film Za Litnjega Mroka, mlade hrvatske autorice Ivane Šerić.

Na službenoj internetskoj stranici DUFF-a možete vidjeti popis svih nagrađenih filmova, koje možete i pogledati na DUFF-ovom Vimeo kanalu.

Dubrovnik Film Festival: 10 godina filmskog stvaralaštva djece i mladih