Interaktivna digitalna predstava ‘Abeceda interneta’, koju Ana Vilenica i Tomislav Krstanović u suradnji s A1 Hrvatska i Centrom za sigurniji internet izvode u osnovnim školama diljem Hrvatske, odličan je poticaj za razgovore s djecom o njihovim iskustvima u online svijetu

Piše: Ana Dokler

Kako bi djecu osvjestili o opasnostima, kao i prednostima korištenja internta i potaknuli ih da o svojim iskustvima razgovaraju s nastavnicima i stručnim suradnicima u školi te da, kad je potrebno, potraže pomoć, glumci Ana Vilenica i Tomislav Krstanović u hrvatske škole dolaze s interaktivnom digitalnom predstavom Abeceda interneta.

Predstava se sastoji od edukativnih i zabavnih videoklipova o povijesti interneta, cyberbullingu, krađi identiteta, likeovima i osobnoj vrijednosti te o lažnim vijestima na internetu, a namijenjena je prvenstveno učenicima viših razreda osnovne škole.

“U toj dobi djeca najčešće počinju otvarati profile na društvenim mrežama pa smatramo da su im tada ovakva edukacija i podrška odraslih najpotrebniji”, kaže Tomislav Krstanović te objašnjava da se predstava izvodi u sklopu jednog školskog sata, najčešće Sata razrednika, na kojem se učenicima prikazuju videoklipovi pa se svaki od njih komentira s nastavnikom i školskim psihologom ili pedagogom.

Na kraju im se videovezom jave i glumci te razgovaraju s djecom o njihovim iskustvima na internetu, a ako netko od učenika progovori o ozbiljnijim problemima s kojima se suočava u online prostoru, upućuju ga na besplatnu i anonimnu liniju Centra za sigurniji internet: 0800 606 606.

Digitalna predstava će se od listopada 2021. izvoditi u školama u suradnji s Centrom za sigurniji internet i A1 Hrvatska, na čijoj su konferenciji za medije 16. rujna u Zagrebu, nakon rasprave o sigurnosti na internetu, izvedeni i dijelovi predstave.

Tamo su bili i učenici Osnovne škole Središće te se pokazalo da je ovakav pristup zaista učinkovit u pokretanju komunikacije s djecom: mnogi učenici su se nakon odgledanih klipova javljali za riječ i spremno govorili o svojim iskustvima s različitim oblicima elektroničkog nasilja.

Abeceda interneta je inače prvi put izvedena uživo 2019., a uslijed pandemije je digitalizirana. Nastala je u produkciji Udruge “FDM”, uz podršku Agencije za elektroničke medije i Ministarstva kulture i medija te Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva obrazovanja.

Za scenarij i režiju zaslužan je Edi Mužina, za animaciju u videoklipovima Dalibor Barić,  za kameru Hrvoje Franjić, za ton, dizajn zvuka i glazbu Bajka zvuka, za montažu Sanjin Stanić, a producentica je Ana Vilenica. U pripremi predstave svoj su doprinos dali i stručnjaci – psiholog Mladen Župan, knjižničarka i učiteljica razredne nastave Ana Markotić te Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji internet.

Predstava je za škole besplatna, a zainteresirani nastavnici i stručni suradnici više informacija mogu pronaći na Instagram stranici @abecedainterneta, ili se javiti Ani Vilenici putem e-maila anav78@yahoo.com.

Razlozi zbog kojih trebamo razgovarati o iskustvima na internetu