59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održat će se od 30. rujna do 3. listopada u Varaždinu, a sve projekcije filmova, kao i svečano otvaranje i zatvaranje Revije možete pratiti i online

Izvor: Hrvatski filmski savez

Od četvrtka, 30. rujna, do nedjelje, 3. listopada, u Varaždinu i online održava se 59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, jedina manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Očekuje nas 78 filmova na sedam revijskih projekcija uz razgovore s autorima, javna tribina s mentorima i voditeljima te dodjela nagrada.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija u Hrvatskoj, a ove je godine zajednički organiziraju Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio VANIMA. Dio projekcija i radionice održat će se u Varaždinu, dok će ostatak projekcija biti online.

Online projekcije mogu se pratiti na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/ dok je programski raspored dostupan na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/programski-raspored/.

Učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar sudjelovat će na senzornoj radionici animacije pijeskom koju će voditi Ivana Štedul i Ksenija Sanković. Na radionici će mali varaždinski filmaši napraviti svoje prve filmove, a premijera će biti na službenom otvaranju Revije.

Službeno otvaranje 59. Revije održat će se u četvrtak, 30. rujna, u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 i online, a osim otvaranja Revije obilježit će se i 35. godina postojanja filmsko-kreativnog studija VANIMA uz izložbu i projekciju filmova nastalih u VANIMI.

“Važno je sjetiti se da je VANIMA, nakon osnivanja u tada još predinternetskom vremenu, tijekom godina doživjela i preživjela gotovo nezamislive promjene. Nestajale su i nastajale države, vodili su se ratovi, mijenjali se sustavi, mišljenja, stavovi i mediji, a djeca, koja su zajedno s nama prije 35 godina krenula u avanturu filmske animacije, kroz svoje su crtane filmove na iskren, bezazlen i pošten, ali nadasve mudar način, govorila o svijetu oko sebe. Produkcija od tristotinjak VANIMINIH animiranih filmova, osim o raznovrsnim filmskim pristupima, tehnikama animacije i vizualnog mišljenja, istovremeno i na zanimljiv način govori o svemu što smo tijekom proteklih godina proživljavali. I kad danas kažemo da brojni filmovi prijavljeni na Reviju, usprkos svim nepovoljnim i kriznim događanjima u svijetu, svjedoče o nesmanjenom zanimanju djece za film i filmsko stvaralaštvo, govorimo i o djeci koja svoje filmove stvaraju u VANIMI”, rekli su voditelji VANIME, Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Tijekom Revije održat će se i susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo na kojem će sudjelovati učenici starijih razreda hrvatskih osnovnih škola i njihovi voditelji koji se u okviru školskih filmskih skupina ili filmskih klubova bave snimanjem filmova različitih sadržaja, a posebno filmova koji imaju javnozdravstveni značaj. Ciljana su publika eksperti javnoga zdravstva s kojima se poslije filmskih projekcija uspostavlja kreativan dijalog o temama od zajedničkog interesa.

U stručnom ocjenjivačkom sudu 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece su redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i Maja Flego, novinarka i savjetnica u uredu pravobraniteljice za djecu. Uz njih, o nagradama će odlučivati i ocjenjivački sud djece iz II. Osnovne škole u Varaždinu.

Za program Revije prijavljeno je 167 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano 78 radova u 6 kategorija od kojih je 19 animiranih, 10 dokumentarnih i 21 igranih filmova. Ostale kategorije broje 12 radioničkih i 9 filmova u slobodnom stilu te 7 TV reportaža.

Odabrani filmovi za 59. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Članice selekcijske komisije nisu imale nimalo lak zadatak, a hrvatski mali filmaši ponovno su pokazali da dječja kreativnost nema granica. Tako ćemo i ove godine gledati filmove raznih tema, od otkrivanja tajni naših nastavnika, recentnih tema kao što je potres, društveno važnih tema do kadrova koji će vas nasmijati do suza. Odabrani filmovi bit će dostupni za gledanje na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/online-projekcije/.

U subotu, 2. listopada, u 17 sati mentori i voditelji filmskih družina održat će javnu tribinu pod nazivom “Dječje filmsko stvaralaštvo u doba pandemije – primjeri dobre prakse”.

U nedjelju, 3. listopada, u 12 sati održat će se dodjela nagrada i svečano zatvaranje Revije u Centru za mlade i nezavisnu kulturu.

Sve projekcije, kao i svečano otvaranje i zatvaranje 59. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece možete pratiti online, a organizatori posebno pozivaju osnovnoškolce da im se priključe zajedno s mentoricama i mentorima te ostalim nastavnim osobljem u svojim osnovnim školama.

Najbolji filmovi osnovnoškolaca na natječaju ‘Mediji i moji osjećaji’