Na konferenciji ‘Čitajmo da ne ostanemo bez riječi’ koju organizira Ministarstvo kulture i medija govorit će svjetski priznati stručnjaci za područje poticanja čitanja. Sudjelovanje je besplatno, a prijave traju do 7. listopada

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija organizira međunarodnu konferenciju o poticanju čitanja Čitajmo da ne ostanemo bez riječi koja će se 12. listopada 2021. održati u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Afirmacija kulture čitanja u izazovima današnjice, kao što su pad interesa za knjigu i čitanje, novi načini čitanja u digitalnom okruženju, nedostatna kompetencija pismenosti, usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja važni su ciljevi ove konferencije kao središnjega znanstvenog događaja Godine čitanja.

S obzirom na to da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

Na konferenciji će sudjelovati svjetski priznati stručnjaci za područje poticanja čitanja, međunarodni i hrvatski znanstvenici koji će problematici dati osobni doprinos, nove perspektive i potaknuti nove načine afirmiranja čitanja u društvu:

  • dr. sc. Maryanne Wolf, direktorica Centra za disleksiju, divergentna učenja i društvenu/socijalnu pravdu Sveučilišta UCLA (SAD);
  • dr. sc. Adriaan van der Weel, profesor emeritus Studija za knjigu i digitalne medije Sveučilišta Leiden (Nizozemska);
  • Sabine Uehlein, direktorica za programe i projekte u Zakladi za poticanje čitanja u Meinzu (Njemačka);
  • dr. sc. Anita Peti Stantić redovita profesorica i predstojnica Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska);
  • dr. sc. Miha Kovač,  redoviti profesor na Odsjeku za bibliotekarstvo, informacijske znanosti i znanost o knjizi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija);
  • Joanna Kaźmierczak, specijalist istraživač na  Institutu za istraživanje obrazovanja u Varšavi, nacionalni projekt menager za PISA-u, PIRLS i TIMSS (Poljska).

Za sudjelovanje u konferenciji mogu se prijaviti svi zainteresirani učitelji, nastavnici i odgojno-obrazovni djelatnici, djelatnici ustanova u kulturi, umjetnici i kulturni djelatnici, svi oni koje zanima poticanje čitanja i razvoj čitateljske publike.

Sudjelovanje je besplatno i bit će moguće putem digitalne zoom platforme.

Prijave za konferenciju otvorene su do 7. listopada u 12 sati, a prijaviti se možete putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/Mei9KEYQWJPZiDc68, kao i putem platforme www.ettaedu.azoo.hr (za odgojno-obrazovne djelatnike) pod uobičajenim uvjetima za stručne skupove u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

Pogledajte program konferencije i biografije predavača.

Čitanje knjiga kao temelj za razvoj medijske pismenosti