Animirani serijal ‘Artur’ promiče ljubav prema čitanju, kreativno rješavanje problema, prijateljstvo, bliskost s članovima obitelji i poštovanje različitosti, a novo istraživanje pokazalo je da pozitivno utječe i na moralni razvoj djece

Piše: Ana Dokler

Edukativni kanadsko-američki animirani serijal Artur, koji se trenutno prikazuje na drugom programu Hrvatske televizije, primjer je koji dokazuje kako određeni televizijski sadržaji mogu kod djece poticati razvoj socijalnih i emocionalnih vještina.

Glavni lik ovog crtića, namijenjenog djeci od četiri do osam godina, je čovjekoliki mravojed Artur, koji zajedno sa svojim prijateljima (također čovjekolikim životinjama) i obitelji doživljava razne životne ugodne i neugodne situacije i snalazi se u njima na svoj dječje-mudri način. Cijeli serijal promiče ljubav prema čitanju, kreativno rješavanje problema, prijateljstvo, bliskost s članovima obitelji i poštovanje različitosti. Na jednostavan i vedar način, u njemu su obrađene priče o sukobima među prijateljima, odnosno braćom i sestrama, svakodenvnim izazovima u školi, raznim dječjim strahovima, ali i problemima poput nasilja, smrti kućnog ljubimca, noćnog mokrenja, alergija, disleksije, Aspergerovog sindroma ili raka.

Artur je utemljen na istoimenim slikovnicama pisca i ilustratura Marca Browna. Počeo se prikazivati još 1996. i najdugovječnija je animirana serija za djecu u SAD-u, višestruko nagrađivana. Tijekom godina u njoj su gostovale i mnoge poznate osobe, poput Freda Rogersa, Lancea Armstronga, Joan Rivers i Matta Damona. Uvodnu reggae pjesmu Belive in Yourself (Vjeruj u sebe) u originalnoj verziji izvode Ziggy Marley and the Melody Makers.

Portal Common Sense Media dao je Arturu najvišu ocjenu – pet zvjezdica, a kao njegove vrijednosti ističe pozitivne poruke o prijateljstvu, obitelji i učenju, pozitivne uzore (iako ponašanje likova nije uvijek idealno, no oni još uvijek odrastaju i uče) te činjenicu da su dječaci i djevojčice jednako zastupljeni i često razbijaju rodne stereotipe.

Jedna od tema o kojima možete razgovarati s djecom nakon gledanja Artura svakako je odnos s braćom i sestrama, ali svaka epizoda ima neku poruku pa možete pitati svoje dijete kako ju je ono doživjelo.

Razumijevanje tuđih osjećaja

Da te pozitivne poruke zaista utječu na djecu i potiču moralni razvoj i empatiju potvrdilo je i nedavno istraživanje Kalifornijskog sveučilišta i Sveušilišta Wake Forest u kojem je sudjelovalo 101 dijete u dobi između četiri i šest godina i njihovi roditelji. Svako je dijete pogledalo jednu od dvije epizode Artura – jedna je naglašavala važnost uživljavanja u tuđu persektivu, a u drugoj je bila riječ o ljubavi prema glazbi.

Razgovarajući s njima, istraživači su otkrili da djeca koja su gledala prvu epizodu poslije zaista pokazuju veću spremnost na uživljavanje u tuđu perspektivu, bolje razumijevanje tuđih osjećaja i uzimanje toga u obzir prilikom donošenja odluka. Također su ta djeca na pitanja o nasilju češće odgovarala da je ono loše jer svako ljudsko biće zaslužuje poštovanje, dok je u drugoj skupini češći odgovor bio da je nasilno ponašanje loše jer te može dovesti u nevolju. Zanimljivo je i da su djeca poruku iz crtića usvojila bez obzira na to jesu li ga gledala sama ili s roditeljem i jesu li poslije o tome razgovarali.

Kako kod djece poticati empatiju? I mediji vam mogu pomoći u tome