Na konferenciji za medije u zagrebačkom Centru za sigurniji internet najavljene su radionice za osnovnoškolce i osobe treće životne dobi koje Centar organizira u suradnji s Vipnetom, a  predstavljena je i nova aplikacija netHELP koja sadrži korisne informacije, ali i omogućuje anonimno prijavljivanje nasilja na internetu

Izvor: Centar za sigurniji internet

U novoopremljenim prostorijama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u ulici Andrije Hebranga 18 u Zagrebu, 9. studenog predstavljene su aktivnosti koje se provode u sklopu projekta “Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place” (2015-HR-IA-0013), koji sufinancira Europska unija. Dio projekta su i radionice za osnovnoškolce te osobe treće životne dobi, čija realizacija kreće u prosincu.

Edukacija o sigurnom korištenju društvenih mreža

Zagrebački Centar za sigurniji Internet, koji je otvoren u sklopu projekta koji koordinira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, mjesto je na kojem će se tijekom prosinca održati niz besplatnih radionica. Tijekom predstojećih zimskih praznika, održat će se besplatne dvodnevne edukacije za osnovnoškolce kroz koje će se djeca upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama i Snapchata i mobilnih aplikacija. Naglasak će biti na temi sigurnosti i zaštiti djece na internetu.

Budite u toku: Aplikacije popularne među djecom i mladima

Za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola od 4. prosinca u centru će se održavati i radionice XBOX Kinect matematike koje vodi profesor Hano Uzeirbegović, koji već vodi nastavu pomoću naočala za virtualnu stvarnost. Radionice će se odvijati svaki drugi ponedjeljak od 17:30 do 19:30 sati.

Program edukativnih radionica digitalne pismenosti za osobe treće životne dobi koje će provoditi i Vipnetovi zaposlenici volonteri te stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, počinje 4. prosinca i održavat će se svakog drugog ponedjeljka od 15:30 do 17:30 sati. Polaznici će se upoznati s korištenjem elektroničke pošte, kako prepoznati neželjenu poštu (spam), kako baratati osnovnim alatima u Microsoft Office programskom paketu, kako koristiti Skype, kao i s nizom drugih korisnih vještina za lakšu upotrebu računala.

Svi zainteresirani mogu se dodatno informirati i prijaviti na neku od radionica putem e-maila na info@csi.hr ili na besplatni telefon 0800 606 606.

Komentirajući aktivnosti koje će se provesti unutar europskog projekta, Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu izjavio je: “Želja nam je bila, u suradnji s Vipnetom kao partnerom, unaprijediti rad Centra za sigurniji Internet čija je glavna zadaća informirati djecu, roditelje i širu zajednicu o boljem i sigurnijem načinu korištenja interneta te opasnostima kojima su korisnici izloženi na internetu. Vjerujemo da edukacija predstavlja najbolju prevenciju, a u ostvarenju našeg cilja nam u velikoj mjeri pomaže angažman Vipnetovih zaposlenika. Vipnetova donacija potrebnog namještaja i 10 tablet računala koja su potrebna za rad Centra omogućit će nam da naša vrata otvorimo svim građanima Grada Zagreba koji žele poboljšati svoju digitalnu pismenost i informirati se o sigurnosti na internetu.”

Aplikacija netHELP – pomoć u borbi protiv nasilja na internetu

Na konferenciji je predstavljena i aplikacija netHELP za Android, koja sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka, zaštiti od različitih štetnih sadržaja i opasnosti na internetu. NetHELP omogućuje i anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja na 0800 606 606, besplatan i anoniman broj za savjetovanje i pomoć pri nasilju na internetu. Korisnicima je omogućeno i da u vremenu od 8 do 20 sati razgovaraju ili chataju sa stručnjacima Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i da prijave nasilje ili ilegalan sadržaj na internetu.

Kao partner u projektu, Vipnet je aplikaciju predinstalirao na pet modela mobilnih uređaja koji se nalaze u Vip prepaid ponudi, među kojima su LG K10 2017 DS, ZTE Blade A512, ZTE A520, Alcatel U5, a uskoro i na uređaju Alcatel U5 Premium. Aplikacija omogućuje registraciju roditelja i djece kao posebnih kategorija korisnika, nudi ključne savjete i odgovore na najčešće postavljana pitanja, pružajući korisnicima potrebnu podršku u bilo kojem trenutku.

Na konferenciji za medije predtavljeni su i rezultati kampanje #recinama 0800 606 606 Zaustavimo nasilje zajedno!, koju od rujna ove godine Centar provodi u pet hrvatskih gradova. Zabilježeno je da helpline najčešće zovu majke djece tinejdžerskog uzrasta čija djeca doživljavaju neku vrstu nasilja na internetu putem društvenih mreža i aplikacija. Najčešće razlozi pozivanja besplatnog telefona su cyberbullying, online društvena izolacija, kontrola privatnosti, dijeljenje nepoćudnog sadržaja i sextortiona.

Besplatni telefon za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu