U sklopu CinEd foruma, 6. i 7. travnja bit će predstavljen europski projekt CinEd i njegova nova interaktivna platforma za gledanje filmova te pedagoški alati za korištenje filma u nastavi, a održat će se i panel s hrvatskim filmskim autorima te dvije filmske projekcije – za srednjoškolce i za nastavnike

Izvor: Bacači Sjenki

CinEd je jedan od najsloženijih projekata filmskog opismenjavanja u EU namijenjen širokom spektru korisnika: učiteljima, voditeljima obrazovnih programa te filmskim i audiovizualnim profesionalcima koji žele surađivati u izgradnji europske kulture i obrazovanju mladih ljudi o europskom filmu.

CinEd forum će u Zagrebu okupiti neke od najvažnijih europskih aktera filmskog obrazovanja na predavanjima, panel raspravama i filmskim projekcijama. Fokus će biti na korištenju filma kao alata u nastavi, a u sklopu foruma bit će prikazan novi film u CinEd kolekciji, Strah jesti dušu, vjerojatno najbolje djelo kultnog redatelja R. W. Fassbindera.

Pretprogram kreće već u subotu 2. travnja u 11 sati, kad će u kinu Tuškanac biti projekcija i analiza filmskog kluba za srednjoškolce “Film naopačke“. Projekcija filma Kamen u džepu Joaquima Pinta bit će povod za razgovor i istraživanje puta nastanka filma sa sjedala filmskih snimatelja, direktora fotografije. O svom filmskom putu će pričati Bojana Burnać, nagrađivana direktorica fotografije na filmovima raznih formata, pristupa i budžeta.

U srijedu 6. travnja u 15 sati na okruglom stolu u prostoru kreacije Urania gostovat će autori nekih od najboljih novih hrvatskih filmova, Sonja Tarokić i Nebojša Sljepčević. Razgovor o njihovim filmovima Zbornica i Srbenka, o provokaciji kao mogućoj metodi u nastavi te filmu kao sredstvu istraživanja sustava i njegovih problema, vodit će moderatorica Marija Georgiev, filmska autorica i voditeljica edukacija Bacača sjenki.

Zbornica: film o borbi s problemima u obrazovnom sustavu

Nakon toga, u 17 sati, održat će se prezentacija CinEd projekta i njegove nove interaktivne platforme za gledanje filmova www.cined.eu. Predstavljanje će otvoriti Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Projekt CinEd će predstaviti Rui Machado, zamjenik ravnatelja Portugalske kinoteke; Nathalie Bourgeois, pedagoška koordinatorica projekta; te Boris Bakal, umjetnički voditelj Bacača Sjenki. Novu CinEd platformu će predstaviti Alexandre Ulisses, voditelj inovacija MOG Technologies.

U četvrtak 7. travnja u 12 sati srednjoškolci će u kinu Tuškanac moći gledati već spomenuti film Strah jesti dušu kultnog redatelja R. W. Fassbindera, nagrađen na festivalu u Cannesu, te jedno od najvećih djela novog njemačkog filma sa svojom jednostavnom, ali moćnom prezentacijom društva nakon Drugog svjetskog rata. Iscrtavajući romansu između šezdesetogodišnje Emmi, njemačke čistačice, i četrdesetogodišnjeg Alija, marokanskog gastarbajtera, film istražuje reakcije koje njihova veza izaziva u društvu i, zauzvrat, utjecaj društva na njihov odnos. Snažna i dirljiva priča o netoleranciji i predrasudama, Strah jesti dušu uspijeva biti i nježna romansa i žestoka političko-etička prispodoba. Razgovor prije i poslije projekcije vodit će Karlo Vorih, nagrađivani filmski redatelj.

Isti dan, u kinu Tuškanac od 16 sati europski stručnjaci za film i edukaciju predstavit će nove CinEd pedagoške alate za korištenje filma u nastavi. Sudjeluju Andrea ReiszElina VitkalaEva Spilková,Gintė ŽulytėIsabelle BourdonLaia ColellMaria CascellaMette LagerstamMonica Sebestyen, Ralitsa AssenovaSebastien Rosenow i Teresa Garcia. O svom radu s filmom kao alatom u nastavi stranih jezika pričat će Ejla Kovačević, renomirana filmska kritičarka i eksperimentatorica te profesorica francuskog jezika.

Film u nastavi stranih jezika: Motivacija za učenje i zabava

Za kraj CinEd Foruma, u 18:30 u Tuškancu Strah jesti dušu R. W. Fassbindera prikazuje se ponovno, ali sad za nastavnike, profesore, edukatore, filmske profesionalce i autore, te svu zainteresiranu javnost. Nakon projekcije razgovarat će se o korištenju ovog i drugih provokativnih filmova u radu s mladima. Razgovor će moderirati Martin Ganguly, predavač na Tehničkom sveučilištu u Berlinu i voditelj školskog projekta na filmskom festivalu Berlinale, koji će nešto reći i o svojim iskustvima predavanja ovog i drugih Fassbinderovih filmova.

CinEd forum organiziraju Bacači sjenki, uz suorganizaciju Portugalske kinoteke.

Prezentacije i rasprave 6. i 7. travnja bit će na engleskom jeziku, uz prijevod na hrvatski. Ulaz na sva događanja je besplatan. Prijave na: https://forms.gle/td2zZSTQd1CDfFgJ8

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba. Potporu Bacačima Sjenki daje Zaklada Kultura Nova. Partneri CinEd foruma su Multimedijalni Institut MaMa Zagreb, Kino Tuškanac i Urania – prostor kreacije.

Korištenje multimedije u nastavi kroz povijest, danas i u budućnosti