U cijelosti vam donosimo Butoyi kojeg su napravile djevojke iz Burundija, a govori o nemogućnosti školovanja djevojčica i seksualnom nasilju. Prije i nakon gledanja ovog filma, važno je s djecom razgovarati, kako biste priči dali kontekst i kako bi djeca mogla pitati što ih zanima i izraziti svoja mišljenja i osjećaje

Piše: Ana Dokler

Afrički animirani film Butoyi, koji je 2013. napravila grupa 12 djevojaka iz Burundija, bavi se položajem djevojčica i žena u toj zemlji i posebno temema nemogućnosti školovanja djevojčica i prijetnje od seksualnog nasilja. Možete ga pogledati s djecom, odnosno mladima u dobi kada ovo mogu razumijeti i kada je važno s njima o tome razgovarati, od kraja osnovne škole ili početka srednje na dalje.

Priča mnogih djevojčica u svijetu

U ovoj animiranoj basni, Butoyi je mlada koza koja živi u ruralnom području Burundija. Zajedno sa svojom braćom ide u školu i igra se s djecom iz susjedstva, no život joj se mijenja kada joj majka kaže da je prestara za školu, da je naučila dovoljno za djevojčicu i da će joj od sada pomagati u kući i na polju. Jednog dana, kada ode po vodu, doživi , što je sudbina svake pete djevojčice u Burundiju. Nakon što ju je stariji lav silovao, Butoyi je ostala trudna. Strah ju je da će je obitelj odbaciti i čini joj se da nema izlaza.

To je zapravo priča mnogih djevojaka koje odrastaju u Burundiju, ali i drugim državama, no u Butoyinom slučaju rasplet donosi nadu u promjene. Ona svojoj obitelji ispriča što se dogodilo i od njih dobije podršku, lava prijave policiji i on završi u zatvoru. Na kraju vidimo odraslu Butoyi, koja se u međuvremenu i udala, kako svoju djecu – blizance laviće šalje u školu, uz poruku kćeri da treba ići iako je velika, jer je važno da i djevojčice uče.

Promjene u zajednici

Autorice filma sudjelovale su u projektu Tam Tam Mobile međunarodne humanitarne organizacije War Child. Taj projekt koristi se digitalnom tehnologijom i medijima kako bi osnažio djecu i mlade da govore o osjetljivim temama koje su im važne. Pričajući svoje priče kroz film i radio, djeca mogu sigurno podijeliti svoja iskustva, osjećaje i razmišljanja. Tako mogu i potaknuti dijalog u zajednici i pokrenuti promjenu.

U zajednici ovih djevojaka film je prikazan više puta, kako bi svi imali priliku pogledati ga. Nakon projekcija su djeca i odrasli, uključujući lokalne političare, raspravljali o temama iz filma i o koracima koje moraju napraviti da bi se stvari promijenile.

Ovaj film fascinantne animacije prikazan je i na mnogim svjetskim festivalima, uključujući i naše Four River Film Festival, Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI te Festival o pravima djece, a dobio je i brojne nagrade.

Važne teme za razgovor

Prije i nakon gledanja ovog filma, važno je s djecom razgovarati, kako biste potresnoj priči dali kontekst i kako bi djeca mogla pitati što ih zanima i izraziti svoje mišljenje i osjećaje. Možete razgovarati o tome kako u mnogim kulturama, u svijetu, ali i u našem okruženju, djevojčice nemaju jednako pravo na obrazovanje kao dječaci, iako je to jedno od univerzalnih dječjih prava. Možda i u svojoj obitelji možete pronaći primjer bake ili prabake koja je završila samo nekoliko razreda osnovne škole i nije mogla nastaviti školovanje, iako je to željela. Ovo može biti i uvod u širu priču o položaju djevojčica i žena u prošlosti i danas, s različitim primjerima gdje žene imaju, a gdje nemaju jednaka prava i mogućnosti kao muškarci.

O temi seksualnog zlostavaljanja također je važno dodatno razgovarati. Treba imati na umu da je za autorice rad na filmu vjerojatno bio terapeutski, jer su se same, ili u svom okruženju susrele s ovim problemom. Možete pitati dijete kakva su njegova iskustva, što je do sada čulo o tome. Razgovarajte o tome što sve spada u seksualno zlostavljanje, kako se zaštititi u slučaju opasnosti i što učiniti ako se dogodi. Možete komentirati i kako je Butoyi nakon tog iskustva osjećala strah i sram, a kako je ipak, kad je ispričala svoju priču, dobila podršku koju je trebala. Ako je potrebno, za ovaj razgovor možete se unaprijed pripremiti, primjerice uz brošuru Hrabrog telefona “Kako prepoznati seksualno zlostavljanje“.

Komentar koj izaziva nelagodu i sram, nije kompliment!