Film je stilski neobičan i podsjeća na videoigru oslikanu vodenim bojama, a za razliku od većine animiranih filmova, ovdje životinje ne pričaju i tempo je smiren pa se puno moćnije prenosi poruka o utjecaju ljudskog ponašanja na životinje

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Animirani film Bijeli Očnjak temeljen je na književnom klasiku Jacka Londona. Djeci će s lakoćom iz perspektive znatiželjnog i hrabrog mješanca psa i vuka predočiti avanturistički duh divlje Amerike na snježnom sjeveru. Film je stilski neobičan i podsjeća na videoigru oslikanu vodenim bojama, pa je time i bliskiji djeci.

Za razliku od većine animiranih filmova, ovdje životinje ne pričaju i tempo je smiren, pa se puno moćnije prenosi poruka o utjecaju ljudskog ponašanja na životinje. Ljudsko nasilje je neizbježan dio knjige, pa tako i filma, no iako je radi dječje publike prikazano suzdržano, moglo bi biti previše zastrašujuće osjetljivijoj i mlađoj djeci.

Ovo nije disneyevski film koji prikazuje steriliziranu stvarnost, već surovost našeg svijeta u kojem ipak postoje ljudi sa srcem. Poput Bijelog Očnjaka i djeca se od malih nogu mogu naučiti kako se odnositi s poštovanjem prema drugima. Upravo zato postoje ovakve bezvremenske priče koje roditeljima pomažu u prenošenju životnih poruka.

Izgubljena olovka: klasik koji će djecu podsjetiti na važnost malih stvari

Za djecu: 10+.

Za roditelje: Kako je film temeljen na klasiku Jacka Londona, roditelje bi lako mogao podsjetiti na djetinjstvo uz ovu knjigu. Također je zrelijeg sadržaja i nema prebrzi tempo poput većine ostalih animiranih filmova.

Nasilje: Nasilje ovdje ne postoji samo zato jer je to trend u dječjim filmovima. U Bijelom Očnjaku je nasilje neophodno da bi se prenijela poruka kako ljudski svijet zna biti brutalniji od životinjskog. Iako je nasilje uglavnom sugestivno, film ipak nije preporučljiv za mlađu ili osjetljiviju djecu.

Zastrašujući prizori: Borbe pasa svakako su surova tema o kojoj roditelji trebaju porazgovarati s djecom prije filma. Iako su prikazane vrlo suzdržano, dovoljno su uznemirujući. Nasilni prizori su obično samo sugerirani ili jako kratki. Naglašen je kadar u kojem Bijeli Očnjak ugrize ruku negativca i čuje se smrskavanje kostiju.

Rječnik: Primjeren je djeci.

Seks: Nema seksualnih prizora.

Tempo: Tempo je lagan, pridonosi atmosferi i realističnosti filma. Također omogućuje bolju koncentraciju na detalje u gestama životinja, što je nophodno budući se ne izražavaju ljudskim jezikom.

O kojim važnim životnim temama razgovarati s djecom nakon filma Anka?