Vrijeme i mjesto na kojem koristimo medije dio su današnjeg bontona i odgoja djece. Ravnoteža između korištenja medija i ostalih aktivnosti jednako je važna i za djecu i za odrasle

Izvor: Djeca i mediji – knjižica za roditelje i skrbnike

Iz knjižice za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji“, koju su povodom Dana medijske pismenosti objavili Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku prenosimo vam poglavlje o važnosti roditeljskog vodstva i pravilima ponašanja vezanima uz medije koje bismo trebali prenijeti djeci:

Kako si proveo/provela dan?

Kao i za druge vještine u životu, djeci su i za sigurno korištenje medija potrebni vodstvo, savjeti i podrška. Kad vaše dijete dobije svoj prvi mobitel ili samostalno počne koristiti druge medije, vrijeme je da s njim prođete kroz osnovna pravila ponašanja vezana uz korištenje medija i komunikaciju.

Odrasli su primjer u korištenju medija

Ako odrasli poštuju druge korisnike medija i pridržavaju se zakona i pravila pri korištenju određenih internetskih stranica, djeca dobivaju dobar primjer za vlastito korištenje medija.

Davanje primjera, kada je riječ o razumnom korištenju medija, također je vrlo važno. Djeci je potrebno mnogo pažnje njihove obitelji.

Ako odrasli neprestano koriste medije, ignorirajući pritom djecu, ona mogu postati nesretna. Vrijeme i mjesto na kojem koristimo medije dio su današnjeg bontona i odgoja djece. Ravnoteža između korištenja medija i ostalih aktivnosti jednako je važna i za djecu i za odrasle.

Jesper Juul: Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Prijedlozi za razgovor u obitelji: Kako se ponašati?

  • Nesporazumi se rjeđe pojavljuju u izravnoj komunikaciji nego kad šaljemo pisane poruke, u kojima se ne vide izrazi lica i geste. Ako povrijediš nekoga, ispričaj se. Ako se loše osjećaš zbog neke poruke koju ti je poslao netko od tvojih prijatelja, reci im to i/ili se povjeri odrasloj osobi kojoj vjeruješ.
  • Nisu svima iste stvari smiješne. Nemoj dijeliti ili drugima slati poveznice na neugodne ili zastrašujuće sadržaje ili slike ako nisi siguran kako će reagirati. Slike koje su zabranjene za djecu ne smiješ uopće dijeliti. Nikada nikoga nemoj dodati u internetski forum ili pričaonicu (chat grupu) bez njegova dopuštenja.
  • Zaporke (passwordi) su povjerljive. Nemoj drugima otkrivati PIN svog mobitela ili zaporku za internetske usluge niti tražiti od drugih da ti otkriju svoje zaporke.

Koja je najbolja lozinka?

  • Noću je najbolje ugasiti zvukove na telefonu. Nemoj svojim porukama smetati prijatelje dok spavaju. Ako te telefon ili neki drugi uređaj i po noći previše privlači, ostavi ga izvan spavaće sobe.
  • Postoji vrijeme i mjesto za korištenje medija. Kad bismo trebali koristiti medije, a kad ne? U kojim prilikama treba ugasiti uređaje ili barem ugasiti zvukove?
  • Ako te netko zlostavlja, šalje seksualne ili druge neprimjerene poruke ili se problematično ponaša prema tebi na internetu ili preko telefona, uvijek to trebaš reći roditeljima ili nekoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja. Na većini servisa neželjene poruke mogu se blokirati. Osim toga, mnogi servisi imaju moderatora kojem se mogu prijaviti nasilnici.
  • Nikada ne smiješ biti nasilan prema drugima. Snimanje drugih bez dozvole, dijeljenje povrjeđujućih i uvredljivih priča o drugima ili namjerno izostavljanje učenika iz svog razreda iz neke pričaonice (chat grupe) mogu biti oblici vršnjačkog nasilja.
  • Ako se netko koga si upoznao na internetu želi s tobom naći uživo, uvijek to trebaš reći roditelju ili skrbniku. Tako zajedno možete procijeniti je li takav susret dobra ideja. Odrasla osoba trebala bi ići s tobom na takav susret, barem prvi put.

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji