Obratite pozornost na to kako dijete reagira na glavni događaj u ovom filmu snimljenom 1960. godine te ga pitajte može li zamisliti da se danas u njegovom okruženju, vrtiću ili školi odvija takva potraga za izgubljenom olovkom

Piše: Ana Markotić

Vratite se s djecom u prošla vremena uz obiteljski film Izgubljena olovka. Radnja se odvija u školi jednog zabačenog sela. Nakon što jedan dječak izgubi svoju olovku, čitav razred optuži malenog Diku za krađu, a čak i učiteljica posumnja u njegovu krivnju. Diko se ne miri s novonastalom situacijom i dat će sve od sebe da istina izađe na vidjelo.

Izgubljena olovka iz 1960. godine srednjometražni je film za djecu snimljen pod redateljskom palicom Fedora Škubonje. Film je 1961. godine osvojio Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji, a 1966. godine na festivalu u Cannesu proglašen je jednim od deset najboljih filmova za djecu svih vremena.

Razgovarajte o tome kako je bilo nekad i kako je danas

Velika je razlika između nekadašnjih filmova za djecu i današnjih. Naravno, ne samo zbog vremenskog odmaka i raznih socioloških promjena, već i zbog promijenjene publike. Današnja mlada publika odrasta uz drugačije filmove od generacija njihovih roditelja, baka ili djedova. Filmom Izgubljena olovka zajedno se sa svojom djecom možete vratiti u neka davna vremena i potaknuti ih na razmišljanje o istinskim životnim vrijednostima, ispričati im kako ste vi provodili dane u školskim klupama i što je tada vašu generaciju veselilo ili brinulo.

Film Izgubljena olovka napravljen je 1960. godine, a za današnju djecu to su neka davna i nepoznata vremena. Zajedničkim gledanjem djeci ćete oživjeti prošlost te moći s njima podijeliti neka svoja iskustva i doživljaje iz školskih klupa. Zanimljivo će biti čuti što dijete misli o vremenu i načinu života koji su prikazani u filmu. Prilikom gledanja filma, obratite pozornost na to kako dijete reagira na glavni događaj u filmu te ga pitajte može li zamisliti da se danas u njegovom okruženju, vrtiću ili školi odvija takva potraga za izgubljenom olovkom. Što bi to danas moglo biti umjesto olovke? Ovdje možemo povući paralelu između vremena nekada i danas. Možda su nekada bile više istaknute male stvari, male vrijednosti i čini nam se da to danas nije tako. Je li to zaista tako? Neka dijete iskaže svoj doživljaj i mišljenje, obrazloži zašto se slaže ili ne slaže s tom tvrdnjom. Razgovorom o filmu otvorite i teme o istini, nepravdi, autoritetu i prihvaćanju.

Izgubljena olovka pokazat će djetetu da svi zajedno trebamo vjerovati da su i danas male stvari u životu bitne te da i dalje trebamo imati vjeru u poštenje i pravdu.

Što sve djeca uče gledajući filmove