Od 11. do 15. rujna u Karlovcu se održavaju 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival. Pored konkurencije, sve zainteresirane očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste

Izvor: Hrvatski filmski savez

U petak 7. rujna u Karlovcu novinarima su predstavljeni 23. Filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festival. Spomenuta izdanja predstavile su ispred organizatora Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza te koordinatorica Revije i Festivala te Ksenija Sanković, voditeljica medijskih programa Kinokluba Karlovac.

Od 11. do 15. rujna grad na četiri rijeke postaje svjetska meka srednjoškolskog filmskog stvaralaštva; Revija i Festival manifestacije su koje okupljaju brojne autore i autorice iz regije i svijeta koji su se filmom počeli baviti već u ranoj mladenačkoj dobi. Na filmskom platnu u Karlovcu narednog tjedna tako će se prikazati najkvalitetnije od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije!

Od gotovo 1000 prijavljenih, u natjecateljskom programu 76 filmova

Na natječaj je ove godine pristiglo gotovo 1000 filmova, od čega čak 223 za Reviju, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu – ove impozantne brojke svjedoče o velikom interesu mladih filmaša za karlovački festival te poimanju istoga kao važne platforme za rad i djelovanje.

U natjecateljski program uvršteno je ukupno 76 naslova, 38 stranih u program Festivala te 38 hrvatskih filmova u program Revije, a o najboljima će odlučivati tri člana žirija: mlada redateljica Barbara Vekarić, američki redatelj Rick Stevenson te mladi montažer i dugogodišnji prijatelj festivala Nikola Janković iz Srbije, izjavila je koordinatorica Revije i Festivala Sanja Zanki Pejić.

Filmske večeri uz četiri rijeke

Pored konkurencije, sve zainteresirane očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste. Večernji program bit će održan na najljepšim kino lokacijama; osim u Karlovcu (Korana), ove godine filmove ćemo gledati i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa).

Festival u utorak, 11. rujna, na rijeci Korani, službeno otvara pobjednik ovogodišnjeg dokumentarnog programa Sarajevo Film Festivala, dokumentarni film Srbenka Nebojše Slijepčevića, kandidat za europskog Oscara. Dokumentarac prati pripreme i probe za predstavu ‘Aleksandra Zec’ Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Montažer filma je nekadašnji osvajač Grand Prixa Revije i Festivala Tomislav Stojanović, filmski montažer, izjavila je Ksenija Sanković.

U srijedu, 12. rujna, na rijeci Mrežnici gledamo igrani film Sakriveni, španjolskog redatelja Mikela Rueda, koji ukazuje na univerzalnost sreće i tuge. Radnja filma prati 14-godišnjeg tinejdžera Ibrahima koji je iz Maroka došao u Španjolsku u potrazi za boljim životom. Saznavši da će u roku od nekoliko dana biti deportiran u Maroko, odlučuje pobjeći. Istovremeno i upoznaje Rafa s kojim razvija blisko prijateljstvo koje ubrzo postaje ljubav nad kojom nemaju kontrolu. Film pripovijeda o odrastanju, rasizmu, problemima imigranata, no i spoznaji vlastite seksualnosti i gubitku ljubavi.

U četvrtak, 13. rujna na rijeku Dobru doplovit će domaći film, predstavnik hrvatske kinematografije na 91. nagradi Oscar, Osmi Povjerenik redatelja Ivana Salaja. Film nastao po romanu Renata Baretića odvodi nas na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić, gdje zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. Zato se tu, po kazni, pojavljuje već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom: organizirati izbore i uspostaviti legalnu lokalnu vlast. Na Trećiću nema telefona, Interneta ni signala za mobitel, veza s kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri, a otočani govore nerazumljivim dijalektom. Tako na otoku na kojem uglavnom žive stariji ljudi, umjesto političkog trilera počinje drama u kojoj se pojavljuju jedan Bosanac, dvije Aboridžinke, itd…

Pretposljednjeg festivalskog dana na rijeci Kupi, 14. rujna gledamo poseban film o prijateljstvu. Riječ je o igranom filmu redatelja Ire Sachsa, Ljeto u Brooklynu. Glavni protagonist je povučeni, osjetljivi dječak Jake koji završava osnovnu školu i sanja o tome da postane slikar. Na djedovom pogrebu upoznaje živog i otvorenog vršnjaka Tonyja koji želi postati glumac. Umjetnički nadareni i karakterno komplementarni, njih se dvojica zbližavaju. No, prijateljstvo postane ugroženo kad Jakeov otac povisi najamninu za korištenje poslovnog prostora Tonyjevoj majci.

Zanimljiv popratni i radionički program

“Posebno izdvajamo program ‘Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?’ koji uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli upravo na Filmskoj reviji mladeži. Osim spomenutog Tomislava Stojanovića, na Mrežnici će se predstaviti i poznati karlovački filmaš, animator Vjekoslav Živković“, izjavila je Ksenija Sanković.

Popratni program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, ukazuje nam na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi i uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, i to onih autora i autorica čiji će novi filmski naslovi biti prikazani na ovogodišnjoj Reviji. Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina.

Iz popratnog programa važno je izdvojiti i dva radionička programa – “Work in progress” i “Pack & Pitch” – koja su proizašla iz suradnje s Hadleyem Hilelom, talentiranim američkim filmašem koji je godinama dolazio u Karlovac kao autor. Hadley je jedan od najvećih ambasadora Revije i Festivala u Americi, a zahvaljujući njemu započeli smo suradnju s festivalima National festival of talented youth u L.A.-u i All American Film Festivalom u New Yorku, školom koja usko surađuje s holivudskim studijima – Relativity School u L.A.-u i kampom za najtalentiranije filmaše – Prodigy Camp u Seattleu.

Iz Karlovca u Hollywood: natječaj za mlade filmaše otvoren do 1. rujna

Programski segment Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima i ove godine posjetiteljima približava slične festivale i radionice u Hrvatskoj i svijetu. Također, edukativni program ove je godine izuzetno opsežan i bogat te uključuje niz radionica i masterclassova renomiranih hrvatskih i svjetskih filmskih djelatnika i autora.

Nagradu Žuta zastava ponovno dodjeljujemo autorima filmova iz Hrvatske i svijeta koji svojim temama i pričama najuspješnije i najuvjerljivije osuđuju nasilje. Nagradu medijski predstavlja emisija o filmu za djecu i mlade Kokice u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije, a bit će održana i tradicionalna debata, te smo u suradnji s udrugom BoliMe ove godine temu posvetili mentalnom zdravlju – “Mentalno zdravlje djece i mladih kao tema u medijima”, dodala je Sanja Zanki Pejić.

Na službenoj stranici proučite program Revije i Festivala.

Podrška županije i grada

“Mi smo u Karlovačkoj županiji vrlo ponosni na ovu brzu, efikasnu i ekspresnu ekipu koja je već postala institucija i tradicija u Karlovačkoj županiji. Ono što nas fascinira je to da se na festival prijavilo pedeset zemalja te se ovim programima ostvaruje promocija županije pozitivno i afirmativno uz filmske festivale, a kvalitetu vašega rada zaista su prepoznali diljem svijeta. Naravno da ih je Karlovačka županija financirala od samih početaka i zaista smo na to ponosni i zadovoljni što smo od početka prepoznali potencijal kojega su mladi ljudi, posebno Kinoklub Karlovac, višestruko ostvarili i opravdali naše povjerenje. Ja im želim čestitati unaprijed i želim im lijepo vrijeme jer sigurni smo da će se za ostalo kvalitetno pobrinuti i sami”, izjavila je Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije.

“Ono što me posebno veseli je to što mladi ljudi znaju što žele i znaju kako to mogu napraviti i što nam dovode cijeli svijet u naš grad Karlovac. Čestitam i zahvaljujem im na tome i vjerujem da cijela mlada ekipa kako volontera, tako i svih ostalih i sama suradnja Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza koja traje već godinama pokazala je i prepoznala Karlovac kao mjesto susreta, kao mjesto gdje se svi ovi događaji mogu kvalitetno odraditi. Ono što bih ja ovdje istakla kao izuzetnu kvalitetu je upravo kvaliteta ne samo ovog natjecateljskog dijela nego i svih popratnih obrazovnih sadržaja koji se rade. Oni se ne rade samo u ovih par dana festivala, nego ta edukacija u gradu Karlovcu traje kontinuirano i ta suradnja sa školama gdje se odgajaju nove mlade generacije filmskih umjetnika i zaljubljenika je ono što vrijedi i unatrag svih ovih dvanaest godina koliko ovo dugo traje u Karlovcu. Grad Karlovac daje podršku kako u financijskom, tako i u svim ostalim segmentima koji su potrebni i ja vjerujem da će se nastaviti ta dobra tradicija. Samom revijom su pokazali i zadržali film i kino u Karlovcu i pokazali kako i na koji način možemo koristiti i povezati naše prirodne resurse i pokazati naše četiri rijeke koji se pokazuju kao idealni prostori, pa i za projiciranje filmova”, izjavila je Andreja Navijalić, zamjenica gradonačelnika Grada Karlovca.