Na senzornim projekcijama svjetla su prigušena, a ne ugašena i zvuk je tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima. Film je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim teškoćama mogla pratiti, no sva su sjeca dobrodošla, kao i odrasle osobe u pratnji

Izvor: Hrvatski filmski savez

U ponedjeljak 18. studenog 2019. u 11 sati u kinu Tuškanac održat će se besplatna senzorna projekcija, namijenjena prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca. Film za senzornu projekciju je pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti, odnosno kako bi bio za njih senzorno prihvatljiv u auditivnom i vizualnom smislu.

Za ovu projekciju tako je odabran animirani film Ringe Ringe Raja.

Film govori o Pengu, neodgovoranom, mladom, neoženjenom gusanu koji bi radio bilo što osim vježbanja za nadolazeću seobu. Smatra da je bolji od svih te vrijeme provodi izvodeći lude manevre, još luđim brzinama. Tijekom jednog takvog manevra, Peng preleti previše blizu tlu, sudari se s jatom pačića i razdvoji brata i sestru, Chaoa i Chi, od ostalih. Ovim neočekivanim susretom Peng će započeti putovanje koje će mu slomiti krilo, a gotovo i srce, dok počinje shvaćati moć bezuvjetne ljubavi uz dvoje pačića koji u njemu također počinju vidjeti najboljeg oca kojeg su ikad mogli imati.

Ringe ringe raja: zabava za najmlađe, ali i njihove roditelje

Na senzornim projekcijama svjetla su prigušena, a ne ugašena i zvuk je tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima. Djeca tijekom projekcije mogu šetati, ulaziti i izlaziti iz kino dvorane, međusobno komunicirati, izražavati svoje emocije, biti ono što jesu. Mogu donijeti igračke, dekice, grickalice te doći u pratnji terapijskog psa. Uz njih bi uvijek trebali biti njihovi roditelji, nastavnici, prijatelji, bake ili djedovi.

Koncept senzornih projekcija pod motom “Kino za sve kino dostupno svima” pokrenule su 2016. godine Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, koja trenutno pohađa doktorski studij Mediji i komunikacija, te Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, koja trenutno pohađa doktorski studij Književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture.

Senzorne projekcije: filmski doživljaj prilagođen djeci s teškoćama u razvoju

Autorice su ove godine provele znanstveno istraživanje među roditeljima i učiteljima čija su djeca sudjelovala na nekoj od senzornih projekcija diljem Hrvatske, te rezultati istraživanja pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te da pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Projekt senzornih projekcija prepoznali su i Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja koji ih sponzoriraju, a ideja je da se barem jedno mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama.

Ako ste zainteresirani za dolazak na senzornu projekciju, javite se do 13. studenog na mail sara.cucic@gmail.com ili na broj mobitela 095/578 8511 s informacijama o broju mjesta koje trebate.

Osobe s oštećenjima vida i sluha imaju pravo na prilagođene filmove