Animirani film ‘Ringe ringe raja’ primjeren je za djecu već od 4 godine: u njemu nema nasilja ni neprimjerenog rječnika, laganog je tempa, a mogao bi se svidjeti i roditeljima, koji će se lako poistovjetiti s nekim situacijama

Piše: Iva Brčić, prof. sociologije i filozofije, edukatorica programa Najsretnija beba

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Ringe ringe raja je američko-kineski animirani film o gusanu Pengu koji zbog svoje tvrdoglavosti i nesmotrenosti izgubi svoje jato i postane zaštitnik dva mala pačića.

Ovo je zabavan film za cijelu obitelj. Djeca će se nasmijati na scene kada recimo praščići ispuštaju vjetrove za vrijeme vožnje u prikolici ili kada to pačić učini Pengu točno u kljun. Roditelji će se pak moći poistovjetiti sa situacijama kada mali pačić poludi jer nije dobio obrok kada je osjetio glad ili pak kada pokušava probuditi Penga u rano jutro.

Kroz film se na simpatičan i zabavan način provlače teme poput zajedništva i brige za mlađe. Također se ukazalo na važnost slušanja starijih zbog njihovog iskustva, ali i da djeca puno toga znaju i razumiju, ponekad i bolje nego odrasli. Film je sinkroniziran na hrvatski te je primjeren i za manju djecu. Za veću djecu, film može poslužiti kao povod za razgovor o obiteljskim vrijednostima i kako se odnositi prema mlađim i starijim osobama.

Za djecu: 4+.

Za roditelje: Dovoljno slapstick gegova i smiješnih doskočica. 

Nasilje: Nasilje nije prisutno.

Zastrašujući prizori: Manjoj djeci bi zastrašujući mogao biti mačak koji pokušava uhvatiti pačiće.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode.

Tempo: Tempo je primjeren i manjoj djeci.

Kvalitetni medijski sadržaji za djecu do šeste godine