Pet mladih filmaša imat će priliku snimiti kratki film uz mentorstvo priznatih europskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu od 7500 eura. Prijave na natječaj traju do 31. listopada

Piše: Ana Dokler

U sklopu kampanje #EUandME, Europska komisija raspisala je natječaj za mlade filmaše koji žele snimiti kratki film o utjecaju Europske unije na svakodnevni život ljudi.

Filmaši s prebivalištem u EU, u dobi od 18 do 35 godina, mogu se prijaviti do 31. listopada 2018. s idejom za film u jednoj od pet kategorija: mobilnost, održivost, prava, digitalnost te vještine i posao.

U svakoj od kategorija bit će odabran jedan pobjednik koji će snimiti svoj film uz mentorstvo priznatih europskih filmskih redatelja i bespovratnu novčanu potporu od 7500 eura.

Prijave se šalju putem online obrasca, a za sudjelovanje u natječaju prijavitelji moraju priložiti pisani sinopsis filma, kratak videozapis snimljen pametnim telefonom u kojem će objasniti što ih je potaknulo i kako su koncipirali svoj film te poveznicu na kratki film koji su snimili u zadnjih pet godina.

Kako je objašnjeno u Uvjetima i odredbama natječaja, kriteriji za ocjenjivanje bit će relevantnost sinopsisa, odnosno koliko uspješno prati kampanju #EUandME, kreativnost sinopsisa, kvaliteta i jasnoća teksta te interes koji može potaknuti kod publike od 17 do 35 godina.

Stručni žiri čine redatelji koji su i sami snimili kratke filmove za kampanju #EUandMEDalibor Matanić, Matthias Hoene, Tomasz Konecki, Yorgos Zois i Zaida Bergroth.

Oni će odabrati deset kandidata, po dva u svakoj kategoriji, a o pobjednicima će na kraju odlučiti sami građani EU-a javnim glasovanjem na mrežnim stranicama natječaja u razdoblju od siječnja do veljače 2019.

Više informacija potražite na stranici natječaja.

Što radi redatelj