Redatelj je, uz producenta, glavna i odgovorna osoba na filmskom setu. Što sve uključuje ova uloga objasnili su srednjoškolci, polaznici radionica zagrebačke udruge Blank – filmski inkubator u videu snimljenom za edukativnu platformu Blank Edu

Izvor: edu.blankzg.hr

U prilogu, izvorno objavljenom na edukativnoj platformi Blank Edu objašnjena je uloga redatelja na filmskom setu: On ili ona ima ulogu objasniti članovima filmske ekipe što se od njih očekuje. Glumce redatelj usmjerava u njihovim izvedbama. Pritom im daje upute na način da im opisuje koji su ciljevi scena koje igraju. U suradnji sa snimateljem ili direktorom fotografije, redatelj određuje kako će film vizualno izgledati.

Članovi filmske ekipe u školskoj filmskoj družini

Postoje neke stvari na koje bi svi redatelji trebali obratiti pažnju. Jedna od njih je pravilo rampe.

Kako bi bili uspješni, redtalj i redateljica trebaju razumijeti scenarij po kojem snimaju film. Danas se očekuje da redtalje ne bude isključivo u ulozi osobe koja će prenijeti sadržaj iz scenarija na ekran, već da ulaže i vlastiti kreativni napor u stvaranje svijeta u koji je radnja smještena. To se postiže na različite načine i primjera ima koliko je i filmova. Važno je gledati druge filmove i učiti gledajući ih.

Kako napisati scenarij za film