Ideja, tema, sinopsis, scenoslijed, scenarij – što je ključno za svaku od ovih faza u stvaranju filma, pogledajte u videu edukativne platforme Blank Edu

Izvor: edu.blankzg.hr

Scenarij je jedan od najbitnijih dijelova u procesu stvaranja filma; detaljan opis filma, dijaloga, mjesta na kojima se likovi nalaze, ponašanja likova. Scenarij ima svoj pravila pisanja i formatiranja. Koja su to pravila i čega se još treba pridržavati prilikom pisanja scenarija, ali i koji mu sve koraci prethode, saznat ćete u ovom videu koji su snimili srednjoškolci, polaznici radionica udruge Blank – filmski inkubator.

Blank se inače bavi filmskom produkcijom, filmskim i medijskim radionicama te multimedijalnim projektima, a sada su pokrenuli i edukativnu platformu Blank Edu. Na njoj su dostupni članci, videoprilozi i drugi materijali koji mogu biti korisni svima koji se žele baviti filmom. Tako primjerice možete saznati koju opremu nabaviti za filmske klubove i početnike, koji softver za montažu koristiti, od čega se sastoji i kako se koristi kamera te što je režija, a redovito će se dodavati i novi sadržaji.

Od ideje do premijere: kako snimiti film u školi