U Rijeci se 15. i 16. ožujka održava Psycho film & Media festival, na kojem će biti riječi i o medijskoj pismenosti, utjecaju medija na dječji razvoj, ulozi medija u prevenciji nasilja nad i među djecom te o izvještavanju o djeci i mladima

Izvor: pfmf.eu

Psycho film & Media festival je platforma za suradnju psihologa i medijskih stručnjaka, pokrenuta radi jačanja dijaloga između ove dvije profesije te boljeg međusobnog razumijevanja i kvalitetnije suradnje. Pokrenulo ga je Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, s namjerom uključivanja što većeg broja zainteresiranih stručnih organizacija i medijskih predstavnika.

Psycho film & Media festival održava se 15. i 16. ožujka 2018. u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Rijeka, a sudjelovanje je besplatno, uz prethodnu prijavu putem obrasca na službenoj stranici Festivala.

Program se sastoji od niza izlaganja i projekcija, a bit će riječi i o medijskoj pismenosti, govoru mržnje, ulozi medija u prevenciji nasilja nad i među djecom, o izvještavanju o djeci i mladima, izlaganju djece ekranima i tako dalje.

Dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić, redovita profesorica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je sudjelovala u izradi Preporuka za zaštitu djece i sigurno korištenje elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije održat će izlaganje pod naslovom “Komunikacijska tehnologija kao novi član obitelji“. U njemu će pokušati dati odgovore na pitanje što pokazuju dosadašnja istraživanja iz područja psihologije o djelovanju komunikacijske tehnologije na obitelj i odnose djece i roditelja, te kako roditelji i mediji mogu doprinijeti da taj novi član obitelji radi na dobrobit sustava u koji je ušao, a ne na njegovu štetu.

Također zanimljivo predavanje “Mediji i suvremene tehnologije na razvojnom putu djeteta” održat će Mia Roje, psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koja je 2016/2017 koordinirala nacionalno istraživanje o djeci predškolske dobi pred malim ekranima.

Cijeli program pogledajte na stranici Festivala.

Vodič za izvještavanje (o) djeci i mladima na radiju, televiziji i internetu