Nova aplikacija ICT-AAC Pisalica, koju možete besplatno preuzeti na Android i iOS uređaje, ili je koristiti putem web preglednika, omogućuje djeci da na zabavan način svladaju predvještine pisanja

Izvor: ict-aac.hr

Aplikacija ICT-AAC Pisalica olakšava učenje pravilnog pisanja velikih tiskanih slova (grafema) koje nije dovoljno zastupljeno u dostupnim aplikacijama.

Poznato je da je poznavanje i imenovanje slova, uz fonološku svjesnost, jedan od najznačajnijih pretkazatelja spremnosti za poduku čitanja. Osim samog imenovanja slova, od djece se već početkom školovanja očekuje da savladaju pravilnu orijentaciju pisanja slova te pravilo pisanja za svako slovo.

Međutim, djeca predškolske dobi često sama pokušavaju pisati slova prema primjerima koja vide u svojoj okolini (primjerice iz slikovnica, novina, s jumbo plakata). Nerijetko djeca tako upamte pogrešnu orijentaciju slova (poznato kao zrcalno pisanje) ili pogrešni smjer pisanja. Takav pogrešno naučen način pisanja često je teško ispraviti.

Aplikacija je namijenjena djeci predškolske i školske dobi.

Verziju aplikacije za operacijski sustav Android možete preuzeti putem trgovine Play Store dok je verzija za Apple uređaje dostupna putem trgovine App Store. Aplikacija je dostupna i putem web preglednika.

Upotreba aplikacije

Početni zaslon aplikacije nudi pregled svih velikih tiskanih slova hrvatske abecede koji slijedi aktualni kurikulum iz hrvatskog jezika. Odabirom pojedinog slova otvara se pregled na kojem se slovo prikazuje u punoj veličini zaslona. Na svakom slovu prikazuju se strelice koje pokazuju ispravan smjer pisanja. Povlačenjem prsta po strelicama dijete ispisuje određeni oblik slova i na jedan suvremeni i zabavan način svladava predvještine pisanja.

Ostale ICT-AAC aplikacije

Aplikacija je razvijena u sklopu projekta ICT-AAC ili “Kompetencijska mreža zasnovana na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama“, čiji su glavni nosioci Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet te Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na projektu ICT-AAC razvijen je cijeli niz aplikacija koje se koriste u radu s djecom mlađe predškolske dobi sa složenim komunikacijskim potrebama, u radu s odraslim osobama nakon traumatskih ozljeda mozga i cerebrovaskularnog inzulta, ali i za rad s djecom starije predškolske i mlađe školske dobi kod usvajanja vještina koje prethode čitanju, pisanju i računanju.

Pogledajte sve ICT-AAC aplikacije

Uz aplikaciju e-Galerija dijete može stvoriti svoju priču, igrati se i učiti