U sklopu festivala hrvatskog dokumentarnog filma, u Opatiji se krajem kolovoza održavaju dvije radionice: ‘Filmska početnica’, koja se ove godine bavi se zvukom u filmu, i ‘Prvi put snimam’, na kojoj će polaznici učiti o dokumentarnom filmu

Izvor: liburniafilmfestival.com

16. Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog filma, održava se pod motom Gledaj glasno od 20. do 24. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici Opatija i u Vili Antonio.

Kao i prethodnih godina, Liburnia Film Festival ima besplatni edukacijski program pa svoje prve filmske korake možete napraviti na radionicama “Filmska početnica” i “Prvi put snimam”, organiziranima u suradnji s udrugama Restart i Filmaktiv.

Filmska početnica

Ovogodišnja će se Filmska početnica baviti temom Filmski valovi – zvukom stvaramo ugodu ili nelagodu. Tijekom tri dana polaznici – djeca između 7 i 10 godina – slušat će zvukove koji nas okružuju te bilježiti što čuju. Razmišljat će o ulozi zvuka u filmu koji kod gledatelja pokreće razne emocije: umiruje, plaši, uznemiruje, potiče osjećaj mržnje ili simpatije. Polaznici i polaznice stvorit će vlastite “zvučne likove” i pomoću njih ispričati priču.

Radionicu će voditi Vanda Kreutz i Sandra Bastašić iz udruge Restart, a održat će se od 21. do 23. kolovoza u Vili Antonio od 19 do 20 sati.

Prvi put snimam

Riječka udruga Filmaktiv i ove će godine tijekom trajanja festivala u Opatiji voditi radionicu Prvi put snimam. Osnovna metoda rada tijekom radionice jest neformalno druženje i učenje kroz mnogo praktičnog rada. Radionica pruža osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog filma, od ideje do realizacije.

Polaznici će se upoznati sa specifičnostima dokumentarnog žanra te različitim pristupima problematici i obradi tema kroz primjere iz prakse. U pet dana radionice polaznici će proći kroz kratke vježbe koje će objediniti sljedeća područja: predprodukcija i razrada scenarija, praktični rad s kamerom i snimačem zvuka, montiranje materijala i režija.

Voditelji radionice, koja će se održavati od 20. do 24. kolovoza u Vili Antonio od 15 do 19 sati, su Igor Crnković i Sara Salamon.

Prijave na radionice

Sudjelovati na objema radionicama možete besplatno, a jedino što trebate učiniti jest prijaviti se do petka, 17. kolovoza na mail liburniafilmfestival@gmail.com. U mailu je potrebno navesti naziv radionice na koju se prijavljujete, kontak podatke polaznika/skrbnika (ime i prezime, broj mobitela, mail) te dob polaznika.