Japanski animirani film “Belle: Zmaj i pjegava princeza” postigao je veliki uspjeh na festivalu u Cannesu. Uz prekrasnu kompjutersku animaciju, spektakularne prizore, izuzetno dirljive scene i plemenite poruke, film progovora o izazovima odrastanja u digitalnom dobu

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Japanski animirani filmovi često su komercijalniji od igranih filmova u vlastitoj zemlji, a kultni status stječu i van Japana. Jedan od najnovijih predstavnika tzv. anime filma imamo začudo priliku pogledati i u hrvatskim kinima, vjerojatno radi velikog uspjeha na festivalu u Cannesu. Riječ je o filmu Belle: Zmaj i pjegava princeza koji prati sramežljivu srednjoškolku koja u virtualnom svijetu pronalazi sebe. Postaje senzacija kao očaravajuća pjevačica Belle te biva fascinirana tajanstvenom zvijeri koja izaziva strah u virtualnom svijetu.

Za razliku od ispraznih animiranih filmova kojima kino repertoar obiluje, Belle poput kakvog japanskog Pixara nudi prekrasnu kompjutersku animaciju, spektakularne prizore, izuzetno dirljive scene i plemenite poruke. Sve navedeno izuzetno je dojmljivo u završnih pola sata filma. Svakako preporučujemo film bez obzira jeste li vi i vaša djeca ljubitelji anime naslova. Dapače, Belle bi i njima i vama mogla biti ulaznica u maštoviti svijet anime filma.

Iako se poziva na elemente klasične bajke Ljepotica i zvijer, Belle nudi zrele teme za djecu digitalnog doba, prvenstveno utjecaje cyberbullyinga, odnosno ponižavanja i emotivnog povrijeđivanja djece u virtualnom svijetu. Ujedno pokazuje i dobre strane virtualnog svijeta, primjerice, da ljepota dolazi iznutra (osobnost), ne izvana (avatari), te kako se može pomoći djeci suprotstavljanem bullyingu prvo u virtualnom, a zatim i u stvarnom svijetu. Tu su i teme traumatičnog gubitka člana obitelji te nošenje s tugom, izolacijom i zlostavljanjem unutar obitelji.

Znate li što vaše dijete doživljava online?

Mlađa i osjetljivija djeca mogla imati problema s prikazom čudovišta i obiteljskog zlostavljanja, no ovo je ipak film za djecu stariju od 11 godina vrijedan kako u zabavnom tako i u edukacijskom smislu. Roditelji bi svakako trebali popričati s djecom prije gledanja filma o tim temama.

U kinima se film prikazuje na izvornom japanskom jeziku s hrvatskim podnaslovima.

Za djecu: 11+.

Za roditelje: Film je pravi predstavnik suvremenog animea i može stajati uz bok ostvarenjima legendarnog studija Ghibli ili nešto novijeg filma Tvoje ime. Fantastična animacija, suvremene teme i moćne emocije lako će oduševiti i usputnog odraslog gledatelja.

Nasilje: Odrasli čovjek u napadu bijesa do krvi ogrebe dijete po licu. Iako nije izravno prikazano, jasno je dano do znanja da jedan otac fizički zlostavlja svoju djecu. Prisutno je i virtualno nasilje, odnosno cyberbullying.

Zastrašujući prizori: Uz navedeno fizičko zlostavljanje djece, prikazan je napad panike uz povraćanje, a i sama zvijer bi mogla djelovati zastrašujuće senzibilnijoj djeci.

Rječnik: Ponešto vrijeđanja tipa “idiote”, no psovanje je ionako rijetkost u japanskim animiranim filmovima.

Seks: Nema seksualnih prizora niti aluzija.

Tempo: Umjerenog tempa.

Nastavna priprema uz film #STOPcyberbullyingu