Je li neki film, serija, emisija, videoigra ili aplikacija primjerena za vaše dijete i na što biste trebali posebno obratiti pažnju, brzo možete provjeriti na portalu Common Sense Media, u čijoj se bazi nalazi više od 28 tisuća recenzija različitih medijskih sadržaja

Piše: Ana Dokler

Commmon Sense Media je američka neprofitna organizacija kojoj je cilj pomoći djeci da napreduju u svijetu medija i tehnologije. Na njihovom portalu commonsensemedia.org, pored drugih zanimljivih i korisnih sadržaja, nalazi se ogromna baza nezavisnih recenzija filmova, videoigrara, aplikacija, TV emisija, internetskih stranica, knjiga i glazbe, s dobnim oznakama i ocjenama njihovih obrazovnih kvaliteta.

Večera bez uređaja: na pola sata maknite mobitele i povežite se s obitelji

Tu se može pronaći više od 28 tisuća recenzija različitih medijskih sadržaja, pisanih prvenstveno za roditelje – kako bi lakše odabrali što će u svojim obiteljima gledati, slušati, čitati ili igrati. Ispod tih recenzija koje pišu stručnjaci, mogu se vidjeti i recenzije i komentari čitatelja – roditelja i djece.

Dobna oznaka, ocjena kvalitete i teme za razgovor s djecom

Svaka od recenzija sadrži oznaku dobi od koje je pojedini medijski sadržaj primjeren za djecu, s obzirom na značajke njihova razvoja, od dvije do 18 godina. Ukupna kvaliteta svakog naslova ocijenja je zvijezdicama – od jedne do pet, a filmovi i televizijske serije ili emisije koje se iznimno preporučuju za gledanje u obitelji dobivaju i posebnu oznaku – Common Sense Seal.

Kako nastaju bebe i druge teme za razgovor nakon filma Rode

Tu su i oznake koliko u pojedinom medijskom sadržaju ima obrazovnih vrijednosti, pozitivnih poruka, pozitivnih modela, ali i nasilja i zastrašujućih stvari, seksualiziranih prikaza, neprimjerenog jezika, poticanja na kupnju te prikaza korištenja alkohola i droga ili pušenja.

U odjeljku “Što roditelji trebaju znati” nalaze se osnovne informacije na temelju kojih roditelji mogu donijeti odluku hoće li djetetu dopustiti gledanje, odnosno korištenje određenog medijskog sadržaja.

Kako roditelji mogu smanjiti negativan utjecaj medija na djecu

Tu su i opće informacije i sažetak sadržaja – za filmove, knjige i TV emisije opis radnje, a za igre, aplikacije i internetske stranice opis iskustva korištenja ili igranja.

Svaka recenzija sadrži i pitanja koja će potaknuti razgovor s djecom ili prijedloge aktivnosti koje će ih potaknuti na razmišljanje o sadržaju ili pomoći da usvoje ključne pozitivne poruke.

Ako vas zanima recenzija određenog medijskog sadržaja, bazu možete pretraživati po naslovu, ali tražilica omogućuje i pronalaženje raznih sadržaja ovisno o dobi djeteta, vrstama medija, temama, kao i prema karakternim osobinama i vještinama koje ti sadržaji mogu ojačati kod djece.

Pogledajte i naše preporuke filmova i drugih medijskih sadržaja za djecu i mlade