U sklopu projekta ‘Osnaživanje mladih kroz medijsko obrazovanje’ koji provode Udruge Maštara i Zamisli u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom, u utorak 10. studenog održat će se radionica o istraživačkom novinarstvu

Izvor: Udruga Zamisli

U sklopu projekta “Osnaživanje mladih kroz medijsko obrazovanje” u utorak 10. studenoga bit će održana radionica posvećena istraživačkom novinarstvu. Termin radionice je od 17 do 20 sati, a zbog epidemioloških mjera biti će održana na Zoom platformi. Radionicu će voditi Đurđica Klancir, dugogodišnja novinarka, urednica i politička analitičarka, koja je u svom novinarskom radu uvijek zagovarala nezavisnost novinarstva i visoke profesionalne standarde.

“Da nema novinara ne biste znali zašto je parkiran Mercedes u dvorištu ministrice, je li normalno da zakone pišu frendovi Premijera Vlade Republike Hrvatske pod okriljem noći u Banskim dvorima, kako nastaju politički žetončići i što si sve dopuštaju lokalni šerifi. Istražujemo, upozoravamo, trpimo napade, sudske procese, pritisak da nas se ušutka i cenzurira. Na radionici saznajte kako rade istraživački novinari i zašto naš posao još uvijek ima smisla”, istaknula je Đurđica Klancir.

Što znači biti novinar?

Projekt “Osnaživanje mladih kroz medijsko obrazovanje” zajednički provode Udruge Maštara i Zamisli u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom, a projektne aktivnosti provode se u Centru za mlade grada Zagreba u Gajevoj 2. U sklopu projekta predviđeno je održavanje osam radionica posvećenih temama medijske pismenosti, borbe protiv lažnih vijesti, istraživačkog novinarstva i suzbijanja dezinformacija. Kroz osam radionica, osam poznatih hrvatskih novinara podijelit će s mladima svoja iskustva u navedenim područjima i kroz interaktivne elemente usmjeriti sudionike k lakšem snalaženju u medijima.

Svi zainteresirani za radionicu o istraživačkom novinarstvu mogu se prijaviti putem poveznice: https://forms.gle/UUXYcEQeKBueoJEf9, do ponedjeljka, 9. studenoga u 20 sati.

Projekt financijski podržava Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

Ima li lijeka za dezinfodemiju?