U internetskom žargonu izraz trol označava najčešće anonimnu osobu koja na forumima, chatovima ili društvenim mrežama objavljuje podrugljive, grube, uvredljive poruke, ili poruke koje nisu tema određenog razgovora

Izvor: Televizija Student

U jednom od svojih priloga posvećenih različitim temama medijske pismenosti, Televizija Student pozabavila se i fenomenom internetskih trolova.

“Engleski glagol trolling opisuje specifičan način ribarenja u kojem ribar baca više mamaca nadajući se da će nešto uloviti. Tek kasnije osobe koje trolaju dobivaju naziv trolovi te se povezuju s bićima iz nordijske mitologije.

Dobrodošli u Tvornicu trolova! Edukativna igra o lažnim vijestima

U internetskom žargonu izraz trol označava osobu koja dolazi na različite internetske zajednice, kao što su forumi, chatovi, news grupe, blogovi, a u posljednje vrijeme i društvene mreže, s ciljem da na njih šalju podrugljive, grube, uvredljive poruke, ili poruke koje nisu tema određenog razgovora“, objašnjeno je u prilogu koji su pripremili Katja Knežević i Franjo Kompes-Novak.

Internetski trolovi najčešće su anonimni, a cilj im je dosađivanje ostalim sudionicima rasprave, pokretanje svađe, odnosno remećenje tijeka rasprave.

Komentiranje sadržaja na internetskim portalima i društvenim mrežama

Foto: NeONBRAND on Unsplash