Na Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI već se 10 godina dodjeluje nagrada Plavi VAFI za filmove koji promiču dječja prava. Ove godine tu je nagradu dobio portugalski film ‘Zagledani u nigdje’, koji nas kroz spoj haiku poezije, likovne estetike i izvrsne animacije uvodi u dječji svijet i iskreno progovara o stvarima koje su djeci važne

Piše: Ana Dokler

Nagradu Plavi VAFI, koja se dodjeljuje filmovima koji promiču dječja prava, na 13. Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI, održanom od 26. svibnja do 5. lipnja 2022. u Rijeci i Varaždinu, dobio je portugalski film Zagledani u nigdje (Olhar para o nada) koji su napravili učenici 4. razreda osnovne škole, polaznici radionica studija Anilupa iz Portugala.

(Preko gumba CC na Vimeu možete uključiti titlove na engleskom jeziku.)

“Spoj haiku poezije, likovne estetike i izvrsne animacije uvodi nas u dječji svijet i iskreno progovara o stvarima koje su djeci važne. Kroz ovaj film vidimo na djelu pravo djece na slobodno izražavanje različitim izražajnim sredstvima – riječju, slikom i animacijom – uz odmjereno vodstvo i podršku odraslih”, stoji u obrazloženju žirija Plavog VAFI-ja, koji čine Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr.

Nagrada Plavi VAFI dodjeluje se već deset godina. “Kad smo je pokrenuli, željeli smo na Festivalu posebno istaknuti filmove koji se sadržajno bave dječjim pravima, kao i filmove u kojima se vidi da su se tijekom njihove izrade uvažavala prava djece koja su ih radila. Tijekom godina ova je nagrada postala jedna od stvari po kojima je Festival prepoznatljiv u svijetu”, rekao nam je Hrvoje Selec, direktor VAFI & RAFI Festivala.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

“Tijekom deset godina u Varaždinu smo vidjeli izvanredna dječja filmska ostvarenja koja su nam otkrila raznovrsne mogućnosti da djeca putem animiranog filma istražuju i govore o pravima djece. Na prvom mjestu svi ti dječji filmovi govore o pravu na slobodu izražavanja i na sudjelovanje u kulturnom životu i umjetnostima, a mnogi se usto bave i pravima djece na kvalitetno i primjereno obrazovanje, zdravlje, zdrav okoliš, zaštitu od nasilja, pravom na obiteljski život, socijalnu skrb, zaštitu od diskriminacije ili nekim drugim područjem dječjih ljudskih prava.

Zagovaranje dječjih prava najviše uočavamo u filmovima koji se bave temama bliskima djeci, kroz koje ona govore o sebi, svojim željama i potrebama, postavljaju važna pitanja o životu, te pozivaju da ih se posluša – i da im se odgovori. Gledajući dječje animirane filmove na VAFI festivalu prepoznajemo iznimnu važnost uloge odraslih, kao onih koji potiču, omogućuju i pomažu dječje filmsko stvaralaštvo, koji ih istodobno i vode i prate u tom procesu. I, koliko god je važno da voditelj filmske grupe dobro poznaje medije i mogućnosti stvaranja animiranog filma, toliko je važna i njegova pedagoška umješnost, ali i odmjerenost u tome vođenju, kako bi se ostavilo dovoljno prostora autentičnom dječjem stvaralaštvu“, rekla je Maja Flego.

Ove godine na VAFI & RAFI festival prijavljeno je ukupno 995 animiranih filmova iz više od 90 zemalja svijeta, a selekcijske su komisije odabrale njih 188 filmova za službena natjecanja koja su održana u Rijeci i u Varaždinu.

13. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

U Rijeci, na RAFI dijelu festivala, dječji žiri je dodjeljivao nagrade filmovima profesionalnih animatora, a na varaždinskom VAFI-ju stručni žiri u kojem su bile Alena Čadová, producentica prijateljskog festivala Animanie iz Republike Češke, Radostina Neykova, animatorica iz Bugarske, prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade, te Petra Balekić, animatorica i grafička umjetnica iz Hrvatske, nagradio je animirane filmove koje su radili djeca i mladi.

U MINI kategoriji, u kojoj se nalaze filmovi autora do 10 godina, nagrađen je film Ljudsko biće iz Hrvatske, u MIDI kategoriji (od 11 do 14 godina) Tukan iz Belgije i u MAXI kategoriji (od 15 do 18 godina) film Rupa iz Poljske.

VAFI & RAFI festival organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina uz suorganizaciju Javne ustanove u kulturi Art-kino iz Rijeke, a održan je pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centara, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Varaždina, Grada Rijeke, Varaždinske županije i Primorsko-goranske županije, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Dječja kuća, POU Varaždin i kino GAJ.

Video lekcija: Kako gledati animirani film