Program trinaestog izdanja VAFI & RAFI festivala odvija se od četvrtka, 26. svibnja do nedjelje, 5. lipnja u Rijeci i Varaždinu. Od ukupno 995 filmova iz preko 90 zemalja svijeta u službeni program ušlo je 188 filmova – 100 filmova djece i mladih, koji se prikazuju u VAFI sekciji, te 88 profesionalnih filmova u RAFI sekciji

Izvor: VAFI & RAFI

Nakon što je proteklih dana u Rijeci održan RAFI dio internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI, organizatori sele u Varaždin gdje će biti održan VAFI dio.

Kao i svake godine ogroman posao odradili su selektori Festivala – Sara Bernat i Morana Bunić u VAFI sekciji, te Dubravka Kalinić Lebinec i Dina Ožanić u RAFI sekciji. Na festival je pristiglo 995  filmova iz preko 90 zemalja svijeta.  Riječ je o 223 filmova u VAFI sekciji te 772 u RAFI sekciji. Nakon višemjesečnog gledanja, odabrano je 188 filmova koji su ušli u službeni program festivala. Ukupno 100 u VAFI sekciji, te 88 filmova u RAFI sekciji.

O pobjednicima RAFI sekcije odlučivao je žiri djece i mladih, a na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je animatorica iz Bugarske Radost Neykova, prošlogodišnja dobitnica RAFI nagrade, zatim Petra Balekić animatorica i tajnica ASIFA Hrvatske te scenaristica Alena Cadova, predstavnica Animanie festivala iz Češke Republike koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala. U stalnom žiriju koji dodjeljuje Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava su savjetnica Ureda pravobraniteljice za djecu Maja Flego, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Barišić Knežević i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr.

Riječka djeca i mladi pogledali su 88 animiranih profesionalnih filmova koji su bili prikazani u osam službenih projekcija. Dvanaest članova žirija djece i mladih ocjenjivalo je filmove u svojim dobnim skupinama. Tako su oni najmlađi u kategoriji 0-6 godina prvom nagradom nagradili indijski film Tricy, u kategoriji 7-10 godina pobijedio je kanadski film Jesen, u kategoriji 11-14 francuski film Počivaj u miru dok su srednjoškolci u kategoriji 15-18 odabrali film Miran dan iz Francuske.

Osim službenih projekcija održana je i radionica osnova animacije koju je vodila mlada diplomirana animatorica Mateja Štefinščak koja se riječkoj publici ujedno predstavila izložbom radova Nigdar ni bilo koja prikazuje nastanak njenog istoimenog nagrađivanog animiranog filma. Publika je vidjela i izbor čeških animiranih filmova, a zainteresirana javnost prisustvovala je predstavljanju nove knjige Film u školi u izdanju Hrvatskog filmskog saveza. Knjigu su predstavili autorica dr. sc. Ana Đordić, dr. sc. Dejan Durić te voditeljica izdavaštva Hrvatskog filmskog saveza i urednica Diana Nenadić.

Sav program RAFI festivala je održan u riječkoj Dječjoj kući u art-kvartu “Benčić”, u organizaciji javne ustanove u kulturi Art-kina, pod produkcijskom palicom Dine Ožanić, suradnice za obrazovne programe Art-kina.

Iako varaždinski dio festivala službeno počinje u četvrtak, 2. lipnja, radionice počinju dan ranije. Tako od srijede kreće radionica stop animacije keramičkih radova koju voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA provode u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Polaznike tijekom festivala očekuje i radionica animacije koju vode češki animatori, a mladi akademski umjetnik Mihael Bađun s polaznicima će raditi strip.

Od četvrtka počinju projekcije filmova koji se natječu u službenoj konkurenciji, a kroz četiri festivalska dana najmlađu publiku očekuje čak 11 projekcija u varaždinskom kinu Gaj.

Službeno otvorenje bit će održano u četvrtak, 2. lipnja s početkom u 20 sati u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4. Atraktivan program počinje otvorenjem izložbe mlade animatorice i grafičke umjetnice, a ujedno i članice VAFI žirija Petre Balekić koja će publici prikazati svoje brze crteže, croquie ljudi mahom nastale u javnom prijevozu. U fokusu je, prema riječima autorice, linija, a Linije su i naziv njene varaždinske izložbe.

Kako nastaje animirani film: tradicionalna, stop i 3D animacija

Nakon otvorenja izložbe i službenog otvorenja festivala, u dvorištu P4 održat će se koncert Roberta Lona Johnsona, Jure Gecija, Emira Čovrana i Vjeke Gečeka te nastup DJ Olyfant. Koncertom koji će početi u 20 sati i 30 minuta ujedno će započinje i Ljeto u Varaždinu.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija i Primorsko-goranska županija, a realizacija se odvija uz pomoć suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Dječje kuće, POU Varaždin i kino GAJ. Organizatori zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine.

Svi sadržaji u okviru VAFI & RAFI festivala su besplatni, a sve nadolazeće informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com  ili na službenoj Facebook stranici.