Do kraja rujna 2023. platforma Filmska naSTAVa bit će bogatija za sedam novih filmskih naslova te će na njoj biti besplatno dostupno više od stotinu nagrađivanih filmskih ostvarenja mladih autora, zajedno s metodičkim pripremama i drugim popratnim materijalima za osnovne i srednje škole

Izvor: Hrvatski filmski savez

Filmska naSTAVa@online interaktivna je platforma Hrvatskog filmskog saveza namijenjena osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima i profesorima te je potpuno besplatna za korištenje. Platforma se može koristiti u školskoj učionici, ali i u online nastavi.

Filmska naSTAVa dobiva digitalnu platformu

Tijekom rujna će na platformi biti objavljeno čak 7 novih filmskih naslova za održavanje Filmske naSTAVe u osnovnim i srednjim školama, 5 filmova za osnovnu i 2 filma za srednju školu.

Platforma će tako sadržavati više od stotinu nagrađivanih filmskih ostvarenja, 61 za osnovnu i 40 za srednju školu.

Iščekivani filmovi dolaze iz produkcija Filmske družine OŠ Sveti Petar Orehovec, Medijske grupe OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, UNIMEDIA, Škole animiranog filma Čakovec i Foto kino video kluba Zaprešić.

Tri animirana filma i metodička priprema za sat filmske pismenosti

Ova brojka svjedok je aktivnog i angažiranog rada mladih filmaša diljem svijeta, ali i filmsko-obrazovnih djelatnika koji njihov rad mentoriraju i dovode svježa filmska ostvarenja na projekcijska platna međunarodnih filmskih festivala za djecu i mlade te filmskih revija. Trend povećanja broja filmskih djela djece i mladih te sve veći broj videodružina u školama rezultat je kontinuirane filmske i medijske edukacije djece i mladih te njihovih profesora, tako da iz godine u godinu Filmska naSTAVa bilježi porast korisnika, a s njime i jačanje svijesti o važnosti ovakvog tipa edukacije u suvremenom školskom kurikulumu kao i izvan školskog okruženja.

Korisnici platforme mogu korisiti i opciju komentiranja filmskih blokova, a svi materijali na platformi prevedeni su na engleski te su dostupni za korištenje učenicima i nastavnicima i izvan hrvatskoga govornog područja.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole