Video u kojem mala svinja od utapanja spašava kozlića objavljen je krajem 2012. i brzo se proširio internetom i društvenim mrežama. Samo na Youtubeu pogledalo ga je više od 10 milijuna ljudi

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Prikriveno oglašavanje – nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda

Jedna od navika medijskih korisnika koji pretražuju sadržaj na internetu jest da nekritički gledaju i dijele sadržaj koji se ponekad čini vrlo uvjerljiv.

Jedan od primjera dolazi nam iz SAD-a. U jednom australskom zološkom vrtu snimljen je amaterski video koji pokazuje kako mala svinja od utapanja spašava kozlića.

Video je objavljen u rujnu 2012. i vrlo brzo se proširio po internetu i društvenim mrežama te ga je samo na Youtubeu pogledalo više od 10 milijuna ljudi. Podijelili su ga i brojni novinari i redakcije diljem svijeta (npr. američki ABC, NBC i FOX), jer očito ni sami nisu sumnjali u njegovu autentičnost.

No ubrzo se razotkrilo kako je sve zapravo zavaravajući video oglas koji je osmišljen kako bi pokazao da ljudi nepromišljeno dijele sadržaje na internetu. Comedy Central UK “Nathan for You” objavio je novi video koji pojašnjava i pokazuje kako je sve zapravo bilo osmišljeno s ciljem da prvi video zavara javnost.

Zanimljivo je i da je ovaj video s točnom informacijom pogledan tek nešto više od 133.000 puta.

Zadatak za učenike: Zavaravajuće oglašavanje na internetu

Ovaj primjer možete iskoristiti kako biste potaknuli kritičnost kod djece koja dijele sadržaj na internetu. Za izvođenje zadatka na nastavi bit će vam potrebno 20 minuta.

Najprije prikažite prvi video i pitajte učenike tko bi od njih ovaj video pokazao i podijelio s prijateljima te eventualno posjetio ovaj zoološki vrt. Potom im pokažite drugi video koji razotkriva pozadinu i objasnite pozadinu kao i činjenicu da su i novinari vjerovali da je ovo istinit video.

Nakon toga povedite raspravu o tome kako bi sami mogli provjeriti autentičnost videa. Zapravo je vrlo jednostavno: dovoljno je utipkati na bilo koju tražilicu PIG SAVING A GOAT i vrlo brzo (u roku od nekoliko sekundi) bismo mogli vidjeti kako je to lažni zavaravajući video.

Preuzmite nastavne materijale ‘Prikriveno oglašavanje’

Online igra u kojoj postajete majstor lažnih vijesti