Jedan školski sat u 7. ili 8. razredu posvetite temi sekstinga – slanja i objavljivanja fotografija intimnih dijelova tijela. Neka učenici naprave zadatak iz naših nastavnih materijala ‘Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu’

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu – Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda

Korištenje novih tehnologija, osobito pametnih telefona, dovelo je do toga da djeca već u osnovnoj školi ponekad jedni drugima šalju tekstualne poruke, ali i fotografije neprimjerenoga sadržaja. Pritom rijetko razmišljaju da bi njihove poruke i fotografije mogle završiti i kod drugih osoba, a ne samo kod onih kojima su ih oni poslali.

Istraživanja pokazuju da djevojčice takve fotografije šalju češće od dječaka i to vrlo često kako bi dokazale svoju ljubav dječacima koji im se sviđaju. Stoga je vrlo važno već u osnovnoj školi, u 7. ili 8. razredu, ukazati učenicima da to nije primjeren način pokazivanja i dokazivanja ljubavi te ih osvijestiti da postoji mogućnost da će ih osobe kojima će oni poslati takve fotografije proslijediti dalje ili čak i javno objaviti na društvenim mrežama.

Koji su rizici dijeljenja seksualnih poruka, fotografija ili videozapisa

Kako biste učenicima pokazali da se takve stvari zaista događaju, podijelite ih u grupe koje će se sastojati od četiri učenika (dvije djevojčice i dva dječaka) te ih potaknite da na internetskim portalima potraže vijesti o takvim slučajevima iz Hrvatske.

Svaka grupa neka pronađe barem jednu takvu vijest (nastavnici se trebaju pobrinuti da učenici pronađu što više različitih vijesti), neka je pročitaju i potom odgovore na sljedeća pitanja:

  • Što se točno dogodilo?
  • Tko je slao poruke ili fotografije seksualnog sadržaja? Kome? Koliko su djeca imala godina?
  • Koje su bile posljedice slanja takvih fotografija? Kako su one dospjele u javnost?
  • Kako biste se vi osjećali da se nađete u takvoj situaciji?
  • Što trebate učiniti da se nikad ne nađete u takvoj situaciji?
  • Što biste učinili kada bi se u takvoj situaciji našao netko od vaših prijatelja?

Nakon što su učenici odgovorili na sva pitanja unutar grupe, predstavnik svake grupe treba drugim učenicima prepričati vijest koju su pronašli te ukratko sažeti raspravu na zadana pitanja.

Noćna mora svakog tinejdžera… i kako ju je prijateljstvo nadvladalo

Za provođenje ovog zadatka potrebno vam je 45 minuta. Nakon njega, učenici bi trebali znati znati objasniti negativne strane slanja seksualnih fotografija i poruka drugim osobama.

Preuzmite nastavne materijale “Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu”

Foto: Sharon McCutcheon on Unsplash

Kratki film koji otkriva kako djeca postaju žrtve seksualne ucjene na internetu