Donosimo vam tri kratka filma videoaktivističe skupine Srednje škole Petrinja, u kojima učenici na snažan i slikovit način progovaraju o ruševinama u svom gradu, zaostalima nakon rata

Piše: Ana Dokler

Ova tri kratka filma snimila je videoaktivistička skupinaSrednje škole Petrinja, nastala 2013. godine u sklopu projekta Zajednica za ljudska prava – “Škola prijateljica ljudskih prava”, koji se provodio u suradnji sa udrugom Restart i udrugom IKS. Obuku i radionicu za voditelje i učenike videoaktiviste vodili su članovi organizacije Restart koja se bavi socijalno angažiranim videom i dokumentarnim filmom.

“Učenici su se kroz godinu dana upoznali s mogućnostima koje videoaktivizam pruža, odnosno upoznali video kao važno i moćno komunikacijsko sredstvo koje najbrže od svih današnjih medija može prenijeti poruku. Ubrzo su shvatili da je to način kako potaknuti ljude na raspravu, razmišljanje, promjenu stavova. Percipiranjem pojma aktivizam, i što je potrebno da se od ideje dođe do akcije, učenici su otkrili što znači aktivno sudjelovati u stvaranju informacija, kako istraživati teme za stvaranje videa te na koji način prikazati područja svojih interesa i zaokupljenosti te direktnog djelovanja”, ispričala nam je Kristina Andlar, profesorica sociologije i filozofije i diplomirana knjižničarka, koja je nakon suradnje sa spomenutim udrugama nastavila samostalno voditi videoaktivističku grupu Srednje škole Petrinja.

Upišite besplatni internetski tečaj mobilnog novinarstva

Prva generacija videoaktivista obučavala je nove članove, koji na jednak način nastavljaju praksu “regrutacije”, a trenutnu postavu videoaktivističke skupine čine učenice i učenici Tea Harčević, Marta Panežić, Albiana Morina, Klara Berdais, Nikola Serdar te nedavno pristigle članice Albina Morina, Petra Panežić, Tea Kretić.

“Organizacija i djelovanje naše videoaktivističke skupine proizašla je iz inicijative i spremnosti nekolicine mladih ljudi da progovore o problemima svoje lokalne zajednice. Ovakav način aktivnosti omogućava im konstruktivnije sudjelovanje u shvaćanju društvenih problema koje primjećuju i koji ih opterećuju. Kritički promišljajući i sagledavajući društvene odnose i izokrenute sustave vrijednosti, mladi videoaktivisti izabrali su kroz aktivističke klipove i ostale video forme, kao i razne direktne i umjetničke akcije, ukazati na vlastito promišljanje društvenih prilika u kojima se nalaze, nuditi moguća rješenja problema, kao i prezentirati informacije koje često ostali (masovni) mediji odbijaju prikazivati”, kaže Kristina Andlar.

Video manifest

Upravo trilogijom Urbex (2014.-2016.) oni ukazuju na način na koji se bacaju u kritičko ispitivanje svega što ih okružuje, pokazuju da se ovdje ne radi samo o filmskim uracima već o jednom manifestu, svojevrsnom perfomansu, koji u svojoj biti odražava vrlo snažan optimizam.

Prvi dio trilogije prikazan je na karlovačkoj Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu 2015., a druga dva dijela 2016., kada je film Urbex 3: Ruševići osvojio prvu nagradu velikog žirija u kategoriji slobodnog stila.

Uz to, školske godine 2015./2016. videoaktivisti su svoje filmske uratke prijavili i na Filmsku smotru školskih filmova, Split; Star Film Festival, Sisak; One minute Film Festival, Požega; Etno Film Festival, Rovinj; International Youth Film Festival, Extramadura, Španjolska; First Cut Film Festival, Cork, Irska; kao i na HRT-ovu emisiju Ni da ni ne, u kojoj sa svojim filmovima gostuju drugu sezonu.

Trenutno snimaju film o školi, odnosno svojoj viziji škole te završavaju nekoliko vlastitih manjih projekata, a ostale njihove filmove možete pogledati na YouTube kanalu Srednje škole Petrinja.

Butoyi: film o položaju djevojčica i glasan poziv na promjenu