Ovo je jedinstvena prilika da kroz 20 tjedana naučite osnove mobilnog novinarstva u radu s najboljim stručnjacima iz Europske unije: besplatni internetski tečaj mobilnog novinarstva namijenjen je mladima, srednjoškolcima, studentima, nezaposlenima…

Piše: Ana Dokler

Jeste li zainteresirani za mobilno i građansko novinarstvo? Želite li unaprijediti vještine stvaranja vijesti i izvještaja o onome što se događa u vašoj zajednici i to pomoću svog mobilnog telefona? Želite li naučiti sve potrebno kako bi kao novinar izvješćivali o temama i problemima koji su važni vama i vašim vršnjacima?

Ako je vaš odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, upišite novi besplatni internetski tečaj mobilnog novinarstva koji počinje 23. siječnja, stoji u najavi tečaja na stranici projekta Y-NEX.

Tečaj traje 20 tjedana i sastoji se od šest modula:

  • Medijska pismenost i ljudska prava
  • Tehnologija za mobilno novinarstvo
  • Pričanje priča kroz mobilno novinarstvo
  • Produkcija u mobilnom novinarstvu
  • Prava intelektualnog vlasništva
  • Digitalno poduzetništvo

Svaki modul donosi od 16 do 20 sati radnih materijala. Tijekom tečaja polaznici će upoznati osnovne alate i vještine potrebne mobilnim novinarima kako bi kreirali zanimljiva izvješća koristeći video i audio snimke te fotografije. Istraživat će pojam medijske pismenosti i što znači biti pismen u našem ubrzanom i medijima zasićenom svijetu. Naučit će više o pričanju priča i onome što je potrebno da bi se napravili dobri izvještaji, kao i svemu što treba uzeti u obzir kad je riječ o etičkim problemima i pitanjima intelektualnog vlasištva. Učit će i o uspješnom razvoju projekata, pronalaženju načina kako primijeniti svoje nove vještine te istražiti kako zarađivati kao mobilni novinar.

Tečaj je namijenjen mladim zaposlenim osobama i osoblju koje radi u organizacijama koje se bave osnaživanjem mladih. Također je namijenjen srednjoškolcima, studentima, pripravnicima, volonterima i nezaposlenim mladim ljudima koji žele postati mobilni novinari. Prethodno znanje nije potrebno, samo interes za komuniciranje putem mobilnog novinarstva.

Za svaki pojedini modul za koji se ispune svi zadaci, dobiva se posebna oznaka, a oni koji skupe svih šest oznaka dobit će potvrdu o završenom tečaju. Uz to, svi aktivni polaznici tečaja imat će priliku osvojiti sudjelovanje na jednotjednoj majstorskoj radionici koja će se održati u Zagrebu, u suradnji s HRT-om.

Ovaj besplatni internetski tečaj kreirali su Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Hrvatska radiotelevizija i nevladina, neprofitna ogranizacija Telecentar, zajedno s drugim partnerima u europskom projektu Y-NEX. Taj je projekt dio Erasmus+ programa i cilj mu je dati mladim ljudima glas uz pomoć mobilnog novinarstva kako bi mogli potpunije participirati u društvu. Razvijajući njihove vještine korištenja svakodnevnih uređaja za stvaranje i objavljivanje novinarskih priča, Y-NEX nastoji osnažiti mlade ljude da budu aktivniji građani, da izvješćuju o temama i problemima iz svoje svakodnevice i zajednice u kojoj žive.

Na tečaj se možete prijaviti ovdje: https://eliademy.com/catalog/mobile-journalism.html

Mali novinari osjetljivi na predrasude